Τούρτα σοκολάτα
Για την βάση:
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 4 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. κακάο κοσκινισμένο
- Μισό κλωναράκι βανίλια
Για το σιρόπι:
- 250 γρ. νερό
- 150 γρ. ζάχαρη
- Μισό σφηνάκι λικέρ
- 10 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ή λίγο λικέρ κακάο
Για την κρέμα:
- 2 κούπα φρέσκο γάλα
- 130 γρ. ζάχαρη
- 6 κρόκοι αυγών
- 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 40 γρ. κορν φλάουρ κοσκινισμένο
- 50 γρ. βούτυρο
- Ένα κλωναράκι βανίλιας
- 60 γρ. λευκή σοκολάτα
- 60 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Για το Γλάσο σοκολάτας βουτύρου:
- 70 γρ. σοκολάτα (κουβερτούρα γάλακτος)
- 1 κουτ. σουπ. λικέρ
- 4 κουτ. σουπ. ανάλατο βούτυρο
- Κερασάκια, καραμελωμένα αμύγδαλα, φλούδες σοκολάτας για γαρνίρισμα.
Οδηγίες
- Για την βάση:
- Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν πολύ. Αδειάζουμε το κλωναράκι της βανίλιας με ένα μαχαίρι και το προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην έχει σβώλους. Βάζουμε το μισό μίγμα σε ένα βουτυρωμένο τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. στρώνοντας λαδόκολλα στον πάτο. Στο άλλο μισό μίγμα ανακατεύουμε απαλά το κακάο και το βάζουμε κι αυτό σε ένα βουτυρωμένο τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα στο κέντρο (προσοχή να μην τα παραψήσουμε γιατί θα ξεραθούν). Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πολύ καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και προσθέτουμε το σφηνάκι με το λικέρ. Μοιράζουμε την ποσότητα στα δυο και στο μισό βάζουμε την σοκολάτα ή το λικέρ κακάο και ανακατεύουμε καλά.
- Για την κρέμα:
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα και το περιεχόμενο από το κλωναράκι βανίλιας και το βάζουμε στη φωτιά. Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν λίγο και προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Πριν βράσει το μίγμα με το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 από αυτό σιγά σιγά μέσα στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε για λίγο ακόμα και το αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το μίγμα στα δυο και προσθέτουμε στο μισό την λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη και στο άλλο μισό την σοκολάτα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά έως ότου λιώσουν οι σοκολάτες. Αδειάζουμε τις κρέμες σ’ ένα καθαρό σκεύος, με μεγάλη επιφάνεια (π.χ. μια πιατέλα) και τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα προσέχοντας να κολλήσει καλά. Μόλις κρυώσουν λίγο, τις βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα.
- Όταν τις βγάλουμε από το ψυγείο οι κρέμες θα έχουν ελαστική υφή. Γι’ αυτό τον λόγο, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία στην κάθε μια ξεχωριστά, για να αφρατέψουν. Χτυπάμε για λίγη ώρα στο μίξερ στην δυνατή ταχύτητα με το σύρμα την κρέμα με την λευκή σοκολάτα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά την μισή σαντιγί μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο. Κάνουμε το ίδιο και με την κρέμα με την σοκολάτα γάλακτος.
- Για το Γλάσο σοκολάτας βουτύρου:
- (Προσοχή το φτιάχνουμε όταν είναι η ώρα να διακοσμήσουμε την τούρτα).
- Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπαιν μαρί (αν δεν έχουμε ειδικό σκεύος απλά βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μια κατσαρολίτσα με νερό που βράζει) και προσθέτουμε το λικέρ ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις βάλουμε το λικέρ η σοκολάτα θα σφίξει λίγο αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.
- Αποσύρουμε από το ζεστό νερό το μπολ μας και ενσωματώνουμε το βούτυρο κουταλιά κουταλιά ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα εντελώς (αν δούμε πως το βούτυρο δεν λιώνει καλά, δουλεύουμε το μίγμα για λίγα δευτερόλεπτα ξανά πάνω από το ζεστό νερό). Μόλις όλο το βούτυρο ενσωματωθεί, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και χτυπάμε το μίγμα με το σύρμα, πάνω από το κρύο νερό αυτή την φορά, μέχρι να σφίξει λίγο και να γίνει κρεμώδες ώστε να μπορεί να απλωθεί.
- Συναρμολόγηση:
- Σε ένα τσέρκι βάζουμε κάτω το σκούρο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε με το σκούρο σιρόπι. Το τσέρκι καλύτερα να είναι λίγο μεγαλύτερο από το παντεσπάνι. Αδειάζουμε την λευκή κρέμα και από πάνω βάζουμε το λευκό παντεσπάνι, που το σιροπιάζουμε με το απλό σιρόπι. Συνεχίζουμε με την σκούρα κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει η τούρτα.
- Όταν παγώσει, φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας βουτύρου και αμέσως το απλώνουμε γύρω και πάνω από την τούρτα. Γαρνίρουμε με σαντιγί, κερασάκια, καραμελωμένα αμύγδαλα και φλούδες σοκολάτας.