Αναλυτικά οι θέσεις του ΚΚΕ για την κτήση ιθαγένειας από μετανάστες και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές :
1. Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» απορρέει από τη θεμελιακή θέση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, έχουν τη δική τους συμβολή στη δημιουργία του πλούτου και πρέπει να έχουν ισότιμα δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.
2. Η μαζική μετανάστευση και προσφυγιά είναι φαινόμενα σύμφυτα με τον ιμπεριαλισμό και οξύνονται ανάλογα με την επιθετικότητά του. Οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μερίδιο ευθύνης για τη διόγκωση και ανατροφοδότηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού φαινομένου, με την ενεργό συμμετοχή τους στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, τη στήριξη πολεμικών επιχειρήσεων, εμφύλιων αντιπαραθέσεων και συρράξεων, την εκμετάλλευση των λαών τρίτων χωρών («εξωστρέφεια ελληνικής οικονομίας»). Ευθύνονται, επίσης, για την κατάσταση που ζουν οι μετανάστες στη χώρα μας, που αφορά και τους Ελληνες εργαζόμενους. Για την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, τις αλλεπάλληλες φυλακίσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την επιλεκτική και με το σταγονόμετρο νομιμοποίηση ή παροχή ασύλου, την κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, την εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα, την αποστέρηση βασικών κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
3. Στην Ελλάδα ζουν χιλιάδες μετανάστες σε καθεστώς «ημιπαρανομίας», λόγω των απαγορευτικών προϋποθέσεων ανανέωσης των αδειών παραμονής, οικογενειακής επανένωσης, κλπ. Υπάρχουν, επίσης, χιλιάδες μετανάστες σε καθεστώς πλήρους «παρανομίας» γιατί ποτέ δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν, παρόλο που ζουν κι εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ αλλά η νομοθεσία της ΕΕ (κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ), που υποστήριξαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους έχει εγκλωβίσει στην Ελλάδα.
4. Τα περίπου 250.000 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα βιώνουν την ανασφάλεια και την ανυπαρξία δικαιωμάτων των γονιών τους. Δε γράφονται σε καμία περίπτωση στα δημοτολόγια, ούτε παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης. Ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να εκδώσουν ούτε διαβατήριο της χώρας προέλευσής τους. Μετά την ενηλικίωση και το αργότερο μέχρι τα 24 χρόνια, ορισμένα παιδιά μπορούν να πάρουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος (5ετής άδεια παραμονής), ενώ τα περισσότερα πρέπει τα ίδια να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης.
5. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – όπως και η προηγούμενη της ΝΔ – ακολουθεί πολιτική καταστολής και ομηρίας των μεταναστών, η οποία εκτός από απάνθρωπη είναι και αδιέξοδη.
Συγκεκριμένα: α) Αρνείται να νομιμοποιήσει τους μετανάστες, κατηγορώντας μάλιστα τις «μαζικές νομιμοποιήσεις – “σκούπα”» που υποτίθεται έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζει την απόλυτα ρυθμιζόμενη μετανάστευση ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. β) Διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και εφαρμόζει τη «μηδενική ανοχή», το «σφράγισμα» των συνόρων, τη δημιουργία διακλαδικών κατασταλτικών οργάνων για τη θωράκιση των συνόρων και τη δημιουργία νέων κατασταλτικών σωμάτων (ακτοφυλακή), αναθέτει στο FRONTEX να φυλάει τα σύνορα και να διαπραγματεύεται ερήμην του ελληνικού λαού – ακόμη και του ελληνικού Κοινοβουλίου – τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία, φυλακίζει ακόμη και ανήλικους μετανάστες. γ) «Κλείνει» ακόμη περισσότερο τα σύνορα προς την ΕΕ εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. δ) Αναβαθμίζει τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
6. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών και δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του. Κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα: α. Προτείνεται η αυτοδίκαιη παροχή ιθαγένειας (υπηκοότητας) στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με αίτηση των γονιών, εφόσον και όταν ο ένας τουλάχιστον γονιός έχει 5ετή μόνιμη, νόμιμη και συνεχή παραμονή, προϋπόθεση που αφήνει απέξω μεγάλο αριθμό παιδιών. Για τα παιδιά που δε γεννήθηκαν αλλά ήρθαν σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα απαιτείται επιπλέον η παρακολούθηση 6 τάξεων του ελληνικού σχολείου. Επομένως, μπορεί ορισμένοι γονείς να εξαναγκαστούν να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια για τα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανασφάλειας και της ανυπαρξίας δικαιωμάτων. Επί της ουσίας, όμως, η κυβερνητική πρόταση αφαιρεί το δικαίωμα από τα ίδια τα παιδιά να αποφασίσουν για το αν θέλουν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.
Σε ό,τι αφορά τη διάταξη για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας μετά την ενηλικίωση με αίτηση του ίδιου του παιδιού, για να μην υπάρξουν επιπλέον αποκλεισμοί θα πρέπει:
1) Το δικαίωμα για ιθαγένεια να μην εξαρτηθεί από τη «νομιμότητα» των γονιών
2) Να καταργηθεί η νομοθεσία που απαγορεύει στις δημόσιες υπηρεσίες να εξυπηρετούν «παράνομους» μετανάστες, κατηγορία στην οποία ανήκουν και τα παιδιά των μεταναστών χωρίς χαρτιά και
3) Να μην προσδιορίζεται η υποχρέωση παρακολούθησης του ελληνικού σχολείου στις 3 πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι το δικαίωμα της ιθαγένειας αφορά τα ίδια τα παιδιά. Οι προτάσεις μας για κτήση ιθαγένειας μετά την ενηλικίωση και εφόσον τα ίδια τα παιδιά το επιθυμούν, σε συνδυασμό με τη βασική μας θέση για νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των παιδιών από τη γέννησή τους, ανεξάρτητα από το καθεστώς των γονιών, για εγγραφή σε ειδικά δημοτολόγια και έκδοση πιστοποιητικού γέννησης, για πλήρη κοινωνικά, προνοιακά, εκπαιδευτικά κ.ά. δικαιώματα, για εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των χωρών προέλευσής τους, αφ’ ενός καλύπτουν όλα τα παιδιά μεταναστών, αφ’ ετέρου δίνουν τη δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά να επιλέξουν όσο το δυνατό πιο ελεύθερα αν θέλουν την ελληνική ιθαγένεια. Εξάλλου, στο βαθμό που θα έχουν λυθεί τα προβλήματα της νόμιμης και με πλήρη δικαιώματα παραμονής, η ιθαγένεια έχει πρακτική σημασία μόνο μετά την ενηλικίωση (καθολικό δικαίωμα ψήφου, διορισμός στο δημόσιο, στράτευση κλπ.).
Ελληνική ιθαγένεια με τη γέννηση πρέπει να προβλέπεται για τους μετανάστες της γ΄ γενιάς και σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. σε ανιθαγενείς). β. Σχετικά με το δεύτερο – μη αυτοδίκαιο – τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας μέσα από τις διαδικασίες της πολιτογράφησης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Προτείνεται ένα είδος σύγχρονου πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων. Αυτό προκύπτει από την προτεινόμενη υποχρέωση «απόδειξης της ένταξης στην ελληνική κοινωνία καθώς και της ενεργής και ουσιαστικής συμμετοχής του στην πολιτική ζωή της χώρας σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν», δηλαδή με κριτήρια πολύ ελαστικά που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες.
Με βάση αντίστοιχες διατάξεις, σε μια σειρά κράτη της ΕΕ οι μετανάστες υποχρεώνονται να υπογράφουν συμβόλαια υποταγής στην αστική νομιμότητα και βρίσκονται υπό συνεχή απειλή αφαίρεσης της ιθαγένειας. Θεμελιώδεις «αρχές» της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι η αποδοχή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο ανταγωνισμός ή η μοιρολατρία, η υποταγή και η διαπαιδαγώγηση σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, ο κοσμοπολιτισμός ή ο εθνικισμός, ανάλογα με την περίπτωση. Επομένως, αυτό που επιδιώκεται με τη συγκεκριμένη πρόταση, που είναι κατεύθυνση και της ΕΕ, είναι η ενσωμάτωση των μεταναστών στις καπιταλιστικές «αρχές» και στην αστική «νομιμότητα», η χειραγώγησή τους και για ψηφοθηρικούς λόγους.
Το Κόμμα μας επιδιώκει την ένταξη των μεταναστών στο εργατικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας και παράλληλα θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή τους σε αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα των χωρών καταγωγής τους σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Ενδιαφέρεται για τη διαπαιδαγώγησή τους σύμφωνα με τις αρχές της ταξικής αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας, του διεθνισμού, της φιλίας των λαών, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Παλεύει για τη δημιουργία ταξικής συνείδησης. Για το λόγο αυτό, στις δοσμένες συνθήκες, πρέπει τα κριτήρια της πολιτογράφησης να είναι όσο το δυνατό περισσότερο αντικειμενικά και όχι ελαστικά.
Η θέση μας είναι ότι η παραμονή και εργασία για ένα ορισμένο και ικανό χρονικό διάστημα στη χώρα, με την οποία ο εργαζόμενος έχει συνδέσει βασικές πλευρές της ζωής του, σε συνδυασμό με τη γνώση της γλώσσας της χώρας αυτής, πρέπει να δίνουν το δικαίωμα για την κτήση ιθαγένειας με πολιτογράφηση και για πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Με βάση αυτή τη θέση αρχών τοποθετηθήκαμε στο θέμα της ψήφου των μεταναστών Ελλήνων του εξωτερικού, την ίδια θέση έχουμε και για τους μετανάστες εργάτες που ζουν στη χώρα μας. Η πρόταση διατηρεί μεταξύ των αδικημάτων που η τέλεσή τους είναι απαγορευτική για την πολιτογράφηση, αδικήματα όπως η αντίσταση κατά της αρχής, η συκοφαντική δυσφήμιση και αδικήματα που σχετίζονται με το καθεστώς «παρανομίας», από το οποίο έχει περάσει μεγάλο μέρος των μεταναστών. Χαρακτηριστικά, επαναφέρει το αδίκημα των «παραβάσεων της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα», που είχε καταργηθεί με το Ν. 3731/2008. Διατηρείται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα το παράβολο (1.000 ευρώ). Δεν αναφέρεται τίποτε για την αποκατάσταση της αδικίας που τελείται διαχρονικά και από τα δύο κόμματα σε βάρος πολιτικών προσφύγων και μαχητών του ΔΣΕ, που δεν έχουν ακόμη επανακτήσει την ελληνική ιθαγένεια, η οποία τους είχε αφαιρεθεί από τα μετεμφυλιοπολεμικά καθεστώτα, γιατί κρίθηκαν σλαβόφωνοι, «μη Ελληνες το γένος», ούτε για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που, με ευθύνη και των δύο κομμάτων, έχουν μείνει ανιθαγενείς, λόγω της μερικής μόνο κατάργησης του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας του 1955. γ. Το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές μεταναστών χωρίς ελληνική υπηκοότητα η κυβέρνηση το περιορίζει στους ομογενείς, στους πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ και όσους έχουν μακροχρόνιες άδειες παραμονής, υπαναχωρώντας ακόμη και από τις αρχικές της εξαγγελίες. Επιπλέον, απαγορεύει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις θέσεις δημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου.
7. Σε σχέση με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες που δεν έχουν ελληνική ρίζα ή καταγωγή έχουμε να πούμε τα εξής:
α. Τόσο οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι η απόδοση εύκολης ιθαγένειας είναι επαναστατική και προοδευτική δήθεν εξέλιξη, όσο και εκείνες που θεωρούν εθνική μειοδοσία την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε «μη Ελληνες το γένος» είναι εξίσου επικίνδυνες για την εργατική τάξη και το λαό. Η πρώτη άποψη που εκφράζει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και η δεύτερη που εκφράζει τον εθνικισμό του αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος. Η πραγματική προοδευτική διέξοδος βρίσκεται στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες σε κάθε χώρα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που θα συμβάλει και στη διεθνή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
β. Η ιθαγένεια, όπως και όλα τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα, έχει ταξική διάσταση. Η ιθαγένεια δε λύνει από μόνη της τα σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα των μεταναστών, γιατί η αιτία τους είναι ταξική. Οι προλετάριοι των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων που ξεσηκώθηκαν είχαν τη γαλλική ιθαγένεια. Αντίθετα, οι πολιτικοί πρόσφυγες στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που με δική τους επιλογή δεν πήραν την ιθαγένεια των χωρών αυτών, απολάμβαναν όλα τα πρωτόγνωρα δικαιώματα που είχαν και οι πολίτες των χωρών του σοσιαλισμού.
γ. Η παραχώρηση ιθαγένειας από τα καπιταλιστικά κράτη σχετίζεται με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου, με τους όρους εκμετάλλευσης της ξένης εργατικής δύναμης και ενσωμάτωσης των μεταναστών. Με βάση την πρώτη άποψη, οι ΗΠΑ των πολέμων και των επεμβάσεων πρέπει να θεωρούνται η πιο προοδευτική χώρα του κόσμου. Το ίδιο ισχύει για την ΕΕ (π.χ. ευρωπαϊκή ιθαγένεια) και διάφορα κράτη – μέλη που δίνουν εύκολα ιθαγένεια, τη στιγμή που τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών πρωτοστατούν στην εφαρμογή της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, του μαζικού φακελώματος, της καταστολής και της αφαίρεσης δημοκρατικών ελευθεριών.
δ. Οι έννοιες της εθνικής συνείδησης και του πατριωτισμού δεν εξαρτώνται από τη γενεαλογική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν οι εθνικιστές, με πρώτο το ΛΑ.Ο.Σ., που βρήκε αφορμή να διασπείρει το ρατσιστικό του δηλητήριο. Ούτε είναι έννοιες ταυτόσημες στη συνείδηση των αντίπαλων τάξεων της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί του κοσμοπολιτισμού. Το εθνικό συμφέρον της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων είναι να παλέψουν για να γίνουν πραγματικά νοικοκύρηδες στον τόπο που παράγουν πλούτο. Το εθνικό συμφέρον της πλουτοκρατίας είναι να «εγκαθιστούν» ή να «μεταναστεύουν» τα κεφάλαιά τους όπου εξασφαλίζουν περισσότερη κερδοφορία. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκφραστές – στο πολύ μεγάλο μέρος τους – υπηρετώντας το «εθνικό» συμφέρον της τάξης τους, είτε εγκατέλειψαν τη χώρα είτε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.ε. Το ΚΚΕ έχει πλήρη επίγνωση των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών κύκλων, που, συνεπικουρούμενοι από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) υπεράσπισης δήθεν των δικαιωμάτων (διαφορετικότητα, δια- ή πολυ- πολιτισμικότητα κλπ.), πιέζουν για την αναμόχλευση εθνικιστικών αντιπαραθέσεων, παρεμβαίνουν και σε ζητήματα ιθαγένειας, ώστε να διευκολύνεται η πολιτική των επεμβάσεων, ακόμη και η αλλαγή συνόρων (παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης μέσα από τις πιέσεις για αναγνώριση «τουρκικής» μειονότητας). Η απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι η σφυρηλάτηση της ταξικής, αντιιμπεριαλιστικής και διεθνιστικής ενότητας των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, ενάντια στο κεφάλαιο και στον ιμπεριαλισμό.
8. Οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν διαμορφωθεί μέσα από τους μακροχρόνιους αγωνιστικούς, ταξικούς δεσμούς του Κόμματος τόσο με τους μετανάστες – πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας, όσο και με τους Ελληνες μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες του εξωτερικού. Αποτελούν άξονες πάλης σε μια πραγματικά άμεση, ρεαλιστική και φιλολαϊκή πρόταση, που θα εκφράζει το κοινό συμφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ προτείνει:
– Αμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Κατάργηση όλων των παραβόλων. Ισα δικαιώματα και αμοιβή σύμφωνα με τις κλαδικές συμβάσεις, χωρίς διακρίσεις. Κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς στη χώρα προέλευσης. Κατάργηση των νόμων και των εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία.
– Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Κατάργηση της τροπολογίας της ΝΔ που προβλέπει απέλαση για λόγους «δημόσιας τάξης και ασφάλειας» κάθε μετανάστη που θα κατηγορηθεί ακόμη και για μικροαδικήματα. Συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους έχουν 5ετή πραγματική παραμονή στη χώρα.
– Νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Εγγραφή στα δημοτολόγια και έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση για όσους το επιθυμούν.
– Ειδική φροντίδα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.
– Δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες.
– Παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και απελάσεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Να διαμορφωθούν δημόσιοι ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών, όπου θα παρέχονται δωρεάν σίτιση, στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Οχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ούτε στη «φιλανθρωπία» των ΜΚΟ.
– Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων. Να επιτραπεί η έξοδός τους προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ που επιθυμούν. Να καταργηθεί το ΠΔ 81/2009 που προβλέπει διαδικασίες ουσιαστικής κατάργησης του ασύλου.
– Ειδική μέριμνα από τους κρατικούς φορείς και όχι τις ΜΚΟ για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες με παιδιά και θύματα σωματεμπορίας.
– Οχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως ο FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.
– Απειθαρχία στη νομοθεσία της ΕΕ (Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, Συνθήκη Σένγκεν κλπ.).
– Αμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;