Ασπαρτάμη: γλυκιά γεύση με ασφάλεια!

26 Μαρτίου 201022:00

glykantikoΜπορεί η εμφάνισή της να προκάλεσε έντονες διαμάχες αλλά, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο συμφωνούν οι ειδικοί.

Η Ασπαρτάμη είναι ένας ασφαλής σύμμαχος για να απολαμβάνουμε τη γλυκύτητα στη γεύση, χωρίς συνέπειες στην υγεία μας!

Αναφέρεται, δικαίως, ως η πλέον συζητημένη, αλλά και δοκιμασμένη, τεχνητή, γλυκαντική ουσία! Κι αυτό επειδή η ασπαρτάμη, μία από τις πιο σημαντικές ίσως ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, δεχόμενη συχνά, πολλές επιθέσεις. Ας δούμε, όμως, το ‘χρονικό’ της ιστορίας της:

Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε το 1965. Ωστόσο, μέχρι να δοθεί στην κατανάλωση, μεσολάβησαν 15 ολόκληρα χρόνια ελέγχων και δοκιμών, ώσπου να πάρει, το 1981, έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (τον γνωστό FDA) και να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία, αρχικά σε μια σειρά τροφίμων και αργότερα, το 1983, σε ανθρακούχα αναψυκτικά. Την ίδια χρονιά η χρήση της εγκρίθηκε και στην Ευρώπη από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF).

Από τότε, η ασπαρτάμη αντικαθιστά τη ζάχαρη και άλλες θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες, χαρίζοντας τη γλυκιά της γεύση, αλλά προσθέτοντας πρακτικά μηδαμινές θερμίδες σε περισσότερα από 6.000 τρόφιμα και ποτά! Έτσι, σήμερα, η ασπαρτάμη καταναλώνεται σε 100 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πάσχουν από διαβήτη, να περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους γλυκά τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά τις αγαπημένες τους ‘λιχουδιές’, χωρίς να προσλαμβάνουν ζάχαρη.

Η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει πιστοποιηθεί από τουλάχιστον 200 διαφορετικές έρευνες και δεν είναι τυχαίο ότι, πολύ πρόσφατα, 8 κορυφαίοι ειδικοί στην τοξικολογία, επιβεβαίωσαν, μετά από ανασκόπηση τουλάχιστον 500 σχετικών δημοσιεύσεων, ότι, ‘σύμφωνα με σύγχρονες αποδείξεις, η κατανάλωση της ασπαρτάμης ως μη θρεπτικής γλυκαντικής ουσίας, στα σημερινά αποδεκτά επίπεδα, είναι απολύτως ασφαλής’. Τα συμπεράσματά τους παρουσιάστηκαν, το Σεπτέμβριο του 2007, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ‘Critical Reviews in Toxicology’.

Κι επειδή, σήμερα, το πιο ισχυρό εφόδιο των καταναλωτών-οι οποίοι βομβαρδιζόμαστε από ένα καταιγισμό συχνά αντικρουόμενων πληροφοριών-είναι η γνώση, που προέρχεται μέσα από τη σοβαρή ενημέρωση, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η αξιολόγηση των τροφίμων που καταναλώνουμε, μέσα από διαβεβαιώσεις κορυφαίων επιστημόνων και έγκυρων, επίσημων φορέων, όπως ο FDA ή η EFSA. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε, όχι από τα ίδια τα τρόφιμα, αλλά από τις συνέπειες της… παραπληροφόρησης!  

Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόρη Ρίσβα, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr

Πηγή:Ιατρονετ.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr