Αρωματικό κέικ σοκολάτας με πουρέ μήλου
Συστατικά
Για τον πουρέ μήλου:
- 2 μήλα κομμένα σε κυβάκια
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. κονιάκ ή Calvados
- 2 κ.σ. νερό
Για το κέικ:
- 125 γρ. σκούρα σοκολάτα, 61% κακάο
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. μαργαρίνη
- 4 αυγά
- 70 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη με μελάσα
- 125 γρ. σπιτικό πουρέ μήλων
- 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
- 30 γρ. πολύ λεπτοτριμμένα φουντούκια
- 80 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του (Γιώτης)
- 1 πρέζα αλάτι
- Σταγόνες κουβερτούρας
Οδηγίες
- Για τον πουρέ μήλου βράζουμε σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά μαζί μέχρι να προκύψει ένας πηκτός πουρές. Aν έχουν μείνει κομματάκια, πολτοποιούμε με πιρούνι ή πρες πουρέ. Από αυτό το μίγμα ρίχνουμε στο κέικ 125 γρ, αν περισσέψει λίγο το διατηρούμε στο ψυγείο, καταναλώνεται με γιαούρτι ή σκέτο!
- Για το κέικ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια φόρμα 20 εκ.
- Εν τω μεταξύ, λιώνουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τις δύο ζάχαρες να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τον πουρέ μήλων και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Ρίχνουμε και την σοκολάτα με το βούτυρο και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και τα φουντούκια με το αλεύρι και αναμειγνύουμε.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με μια πρέζα αλάτι, να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
- Διπλώνουμε απαλά τα ασπράδια αυγών στο υπόλοιπο μίγμα.
- Ρίχνουμε το κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Όταν κρυώσει ελαφρά το κέικ, πασπαλίζουμε με τις σταγόνες της κουβερτούρας.
www.sintagespareas.gr