Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την γεωργική ανάπτυξη

24 Απριλίου 201004:57

hmerida_gevrgikh_anaptuxhΗμερίδα με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σημαντικότατου έργου με τίτλο

«Καταγραφή των Θρεπτικών Στοιχειών των Βαρέων Μετάλλων και των Υδροδυναμικών Ιδιοτήτων των Εδαφών για την Ορθολογική Χρήση Λιπασμάτων και Νερού και Παραγωγή Προϊόντων Ασφαλείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία χτες η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή.  Με την ολοκλήρωση του σημαντικότατου αυτού έργου, ικανοποιήθηκε ένα μείζονος σημασίας αίτημα τόσο των παραγωγών της περιοχής όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών. Ένα έργο αντίστοιχο του οποίου δεν έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί  σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης και την πρώτη εισήγηση ανέλαβε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και γεωπόνος κ. Παναγιώτης Σταυρούλιας, ο οποίος πραγματοποίησε παράλληλα και μία αναδρομή στο δύσκολο δρόμο μέχρι την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου. Υπενθυμίζεται ότι ο τελικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.509.711 ευρώ και υλοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις εταιρείες «AGROLAB» και «YARA PHOSYN». Το συγκεκριμένο έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., και μέσα από αυτό κατέστη δυνατή η καταγραφή και η πλήρης ανάλυση συνολικά 3.000.000 στρεμμάτων βάση 21 ποιοτικών παραμέτρων και χαρακτηριστικών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης ενώ αναγνώστηκαν χαιρετισμοί και συγχαρητήριες επιστολές τόσο από την Υπουργό του ΥΠΑΑΤ κ. Κατερίνα Μπατζελή όσο και του Υφυπουργού κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Επιστολή απέστειλε η Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου ενώ ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν εκπροσωπήθηκε από τον συνεργάτη του κ. Αχμέτ Τσαβούσογλου. Όλοι εξήραν τον ρόλο των ανθρώπων που συνετέλεσαν εξαρχής στο δύσκολο στόχο της ολοκλήρωσης ενός τόσο εξειδικευμένου και απαιτητικού έργου.

Στον χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Θεοδώρα Κόκλα τόνισε πως ένα τέτοιας εμβέλειας έργο έχει μεγάλη επιστημονική αξία τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος αφού τα δύο αυτά συστατικά μάς οδηγούν αργά αλλά σταθερά στην κατεύθυνση της «αειφόρου ανάπτυξης». Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι στοχευμένες πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα οδηγήσουν σταδιακά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού μας προϊόντος. Τέλος, η κ. Κόκλα εξέφρασε την ανάγκη διάχυσης των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης αυτής προσπάθειας με στόχο την εφαρμογή αυτών στην καθημερινότητα των παραγωγών.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Καραμπαγλίδης, γεωπόνος, Τμηματάρχης της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της ΠΑΜ-Θ και Προϊστάμενος «Διευθύνουσας Υπηρεσίας του έργου», ο οποίος και έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία υλοποίησης και εκτέλεσης του έργου.

Επόμενος εισηγητής ήταν ο κ. Νίκος Μισοπολινός, Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.  και «Επιστημονικός Συντονιστής του έργου», ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των ηλεκτρονικών θεματικών χαρτών ως βασικό έργο υποδομής για τη γεωργική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Νίκος Συλλαίος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος παρουσίασε τις σύγχρονες εφαρμογές της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών στη γεωργική ανάπτυξη. Εξήγησε πως το έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τους αγρότες καθότι έχει παραδοθεί τόσο σε ψηφιακή όσο και σε αναλογική μορφή, σημειώνοντας ότι κατέθεσαν 11.000 χάρτες που καλύπτουν επιλεγμένες εκτάσεις όλη την Περιφέρεια. Τόνισε ότι χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι όπως είναι η χρήση δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης. Ο κ. Συλλαίος μίλησε επίσης για τη χρησιμότητα του έργου στην καταγραφή ζημιών από πλημμύρες μέσα από την χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών, κάτι που βρήκε πρόσφατα εφαρμογή επιταχύνοντας την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο περιθώριο της ημερίδας, έγινε επίδειξη εδαφοτομής και δειγματοληψίας από την επιστημονική ομάδα που εκπόνησε το έργο. Συγκεκριμένα, ο κ. Συλλαίος παρουσίασε ένα ειδικό μηχάνημα (το λεγόμενο «κανόνι»), το οποίο έχει έρθει από την Αμερική και λαμβάνει δείγμα εδάφους ενός μέτρου το οποίο αποστέλλεται στα βρετανικά κι ελληνικά εργαστήρια.

Μετά τις εισηγήσεις, πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συζήτηση με τους συνέδρους και ακολούθησε δεξίωση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr