Τα πρώτα του δοντάκια

24 Μαΐου 201022:00

dontakiamesaΒγάζει τα πρώτα του δόντια και ίσως αυτό να του προκαλεί δυσαρέσκεια.

Υπάρχουν μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι να το ανακουφίσετε. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι να αρχίσετε να περιποιήστε συστηματικά τα πρώτα αυτά δοντάκια από τώρα!

Επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Κωνσταντώνης, ειδικός ορθοδοντικός

Κανονικά, στην ηλικία των 4-7 μηνών θα δείτε το πρώτο δοντάκι του παιδιού να σπρώχνει το ούλο για να βγει. Συνήθως, πρώτα εμφανίζονται τα δύο κάτω μπροστινά δόντια, οι μεσαίοι κοπτήρες. Ακολουθούν, τέσσερις με οκτώ εβδομάδες αργότερα, τα τέσσερα μπροστινά επάνω δόντια (μεσαίοι και πλαϊνοί κοπτήρες). Ένα μήνα αργότερα, θα εμφανιστούν οι κάτω πλαϊνοί κοπτήρες (τα δύο δόντια δεξιά και αριστερά από τους δύο μεσαίους). Τα επόμενα δόντια είναι οι πρώτοι και δεύτεροι γόμφοι (τα πίσω δόντια που χρησιμοποιούνται για το άλεσμα των τροφών) και, τέλος, οι επάνω κυνόδοντες (τα δύο μυτερά δόντια στο επάνω σαγόνι). Τα περισσότερα παιδιά σε ηλικία τριών ετών έχουν βγάλει και τα 20 πρώτα δόντια τους, που τα λέμε νεογιλούς. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας· εάν το μικρό σας καθυστερεί υπερβολικά μιλήστε με το γιατρό.

Σπανίως, τα παιδιά γεννιούνται με ένα ή δύο δοντάκια, ή τους εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Εφόσον τα δόντια αυτά δεν επηρεάζουν το θηλασμό ή δεν είναι πολύ χαλαρά -ώστε να υπάρξει κίνδυνος το μικρό να τα καταπιεί και να πνιγεί- δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Πώς θα διευκολύνετε την οδοντοφυΐα

Καταλαβαίνουμε ότι τα δοντάκια αρχίζουν να βγαίνουν από τα σάλια που τρέχουν και την επιθυμία του παιδιού να μασουλάει διάφορα αντικείμενα. Τα περισσότερα μωράκια δεν πονούν. Πολλά περνούν σύντομες περιόδους εκνευρισμού, ενώ κάποια γίνονται δύστροπα για αρκετές εβδομάδες. Επικοινωνήσετε με το γιατρό του, μόνο εάν το μικρό σας δείχνει πολύ εκνευρισμένο.

Συνήθως, η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί ούτε πυρετό, ούτε διάρροια. Εάν ανεβάσει πυρετό, πιθανώς οφείλεται σε κάτι άλλο και θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας.

Να μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε το μικρό σας όταν θα βγάζει δόντια:

  • Να του σκουπίζετε συχνά το σάλιο από το προσωπάκι του με ένα πανί.
  • Όταν κοιμάται, να απλώνετε κάτω από το κεφαλάκι του ένα καθαρό πανί. Έτσι, θα πρέπει να αλλάζετε μόνο το πανί όταν μουσκεύει και όχι όλο το σεντονάκι.
  • Δώστε του κάτι -αρκετά μεγάλο ώστε να μην το καταπιεί και να μην κινδυνεύει να το σπάσει σε κομματάκια- να μασάει. Ένα υγρό πετσετάκι το οποίο θα αφήσετε στο ψυγείο για μισή ώρα ή ένα κρύο κουτάλι θα του προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.
  • Χρήσιμοι είναι και οι λαστιχένιοι κρίκοι οδοντοφυΐας, αλλά να αποφύγετε εκείνους που έχουν μέσα υγρό. Εάν χρησιμοποιείτε κρίκους οδοντοφυΐας, βγάλτε τους από το ψυγείο πριν γίνουν πολύ σκληροί και τραυματίσουν τα ήδη πρησμένα ούλα του!
  • Τρίψτε τα ούλα του μωρού με το δάχτυλό σας.
  • Εάν το μικρό σας είναι εκνευρισμένο, θα το βοηθήσει η παρακεταμόλη (Depon). Πριν τη χρησιμοποιήσετε, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ποτέ μη βάζετε ασπιρίνη πάνω στα δόντια και μην τρίβετε τα ούλα του με κάποιο αλκοολούχο ποτό.

Η υγιεινή των δοντιών

  • Αν και τα πρώτα δόντια του θα πέσουν, η φροντίδα τους είναι απαραίτητη! Αν τα πρώτα δοντάκια του μικρού σας «χαλάσουν», θα αρχίσουν να πέφτουν γρηγορότερα και θα αφήνουν κενά στα ούλα. Οι υπόλοιποι νεογιλοί μπορεί τότε να πλησιάσουν πολύ ο ένας τον άλλο προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά, με αποτέλεσμα τα μόνιμα δόντια να βγουν στραβά ή να μην έχουν χώρο να αναπτυχθούν. Έτσι, προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
  • Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών αρχίζει πριν ακόμη εμφανιστεί το πρώτο του δοντάκι. Να σκουπίζετε καθημερινά τα ούλα του μ’ ένα καθαρό υγρό πανάκι ή με μία γάζα ή να τα βουρτσίζετε απαλά με μία πολύ μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα και νερό (όχι οδοντόκρεμα!). Μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι, θα αρχίσετε να τα βουρτσίζετε με νερό.
  • Αρχίστε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα όταν το παιδί μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να τη φτύσει, συνήθως στα 3 του χρόνια. Προτιμήστε μία παιδική οδοντόκρεμα με φθόριο και χρησιμοποιήστε πολύ μικρή ποσότητα. Μην αφήνετε το μικρό να καταπίνει την οδοντόκρεμα ή να την τρώει.
  • Όταν βγουν όλα του τα δόντια, πρέπει να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα, μετά το πρωινό του και το βράδυ. Καλό, αν και δύσκολο, θα ήταν επίσης να μάθετε στο παιδί να χρησιμοποιεί από μικρό το οδοντικό νήμα. Βοηθήστε το να καθαρίζει σωστά τα δόντια του όσο δεν μπορεί ακόμη να το κάνει μόνο του.
  • Μην το αφήνετε ποτέ να κοιμάται με το μπιμπερό στο στόμα. Το γάλα ή ο χυμός συγκεντρώνονται μέσα στο στόμα και προκαλούν στα δόντια φθορά και τερηδόνα.

Από πότε στον οδοντίατρο;

Παλιά οι γιατροί δεν θεωρούσαν απαραίτητο τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο μέχρι την ηλικία των τριών ετών ή τουλάχιστον μέχρι να βγουν και οι 20 νεογιλοί. Σήμερα, επικρατεί η άποψη ότι η κατάσταση των δοντιών του παιδιού πρέπει να ελέγχεται τακτικά ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Πηγή:www.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr