Αμυγδαλωτά παραδοσιακά μπισκότα
Υλικά (για 35-40 κομμάτια):
- 1 κιλό αμυγδαλόψιχα
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλυτζάνι κονιάκ
- ξύσμα πορτοκάλι ή καλύτερα περγαμόντο
- 700 γρ. ζάχαρη
- 10 ασπράδια αβγών
- 5 βανίλιες
Εκτέλεση:
- Ψιλοτρίβουμε την αμυγδαλόψιχα στο μύλο και την απλώνουμε για μία μέρα να στεγνώσει.
- Την επόμενη βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά, ΕΚΤΟΣ από τα ασπράδια. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα μας με απαλές κινήσεις- όπως πρέπει εξάλλου πάντα να φερόμαστε στη μαρέγκα-.
- Γίνονται όλα μια ζύμη. Ρίχνουμε το μίγμα σε σακούλα κορνέ με μύτη ροζέτας μεγάλης.
- Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βγάζουμε πάνω του ροζέτες στρόγγυλες μεγάλες.
- Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε συχνά, ώστε να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα χωρίς να καούν.
- Άμα κρυώσουν πολύ καλά, τα τυλίγουμε ατομικά σε διάφανη μεμβράνη και δένουμε το καθένα με κορδελίτσα ή τα βάζουμε σε κάποιο κουτί.
Μην τα αφήνετε ατύλιχτα, γιατί ξεραίνονται γρήγορα. Εκτός αν τα φάτε όλα την επόμενη μέρα. Αλλιώς διατηρούνται 7-10 μέρες εκτός ψυγείου, φυσικά.
http://greekcook.gr/syntages