Χοιρινό ρολό από νεφραμιά με σάλτσα μήλου

4 Αυγούστου 201022:00

xoirino_rolloΧοιρινό ρολό από νεφραμιά με σάλτσα μήλου (Σουηδία)

 

Υλικά και εκτέλεση

  • 1 χοιρινή νεφραμιά και  8 κόκαλα μπριζόλες  , καθαρισμένη από το πολύ πάχος.
  • Μείγμα μπαχαρικών από: Θυμάρι αρκετό, αλάτι  και πιπέρι , με τα οποία αλατοπιπερώνω και καρυκεύω το χοιρινό μέσα και έξω.

Επιπλέον:

  • Βούτυρο φρέσκο με το οποίο  κάνω μια  κρέμα   μαζί  με:
  • τριμμένο φρέσκο τζίντζερ  και το αλείφω πάλι μέσα και απ΄έξω για να πάρει ωραίοάρωμα. ΄Αν θέλω μπορώ να προσθέσω και:
  • ολόκληρα αμύγδαλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σε περίπτωση πού δεν θέλω να το αλείψω με βούτυρο και τζίντζερ, μπορώ να τα αντικαταστήσω με   σκόρδο και ρίγανη όπως και το προηγούμενο ρολό.

Στο στάδιο αυτό το τυλίγω σε χοντρό ρολό,  πάντα με τα κόκαλα μέσα και το δένω σε πολλές μεριές να μην ξετυλιχθεί.

Βάζω το ρολό σε ένα οβάλ σκεύος και το σοτάρω ελαφρά  μέχρι να ροδίσει γύρω- γύρω, ωραία.

Κατόπιν το τοποθετώ σε ταψάκι οβάλ,  πού θα έχει μια μικρή σχάρα, για να   μην  ακουμπά  το ρολό στον πάτο, στον οποίο έχω ρίξει αρκετό νερό,  για να μην καίγονται τα λίπη και  ντουμανιάσει  η κουζίνα, από τους καπνούς. Φροντίζω δε πάντα κατά την διάρκεια του ψησίματος να έχει το ταψάκι μου  νερό.

Πριν  αρχίσει να ψήνεται το ρολό, έχω κάνει μια μαρινάτα πού αποτελείται από:

  • 1 ποτηράκι ξύδι μπαλσάμικο,
  • ελάχιστο βούτυρο, και:
  • 1 ποτηράκι πορτό κρασί (πορτογαλλέζικο)

τα ανακατεύω καλά όλα μαζί,  και αλείφω το ρολό,  κατά διαστήματα προσέχοντας  να μην καεί  , και εν ανάγκη το σκεπάζω με ένα αλουμινόφυλλο ή λαδόχαρτο.

Όλα αυτά μέχρι να ψηθεί και να αποκτήσει  μια όμορφη ρόδινη και τραγανή κρούστα που την κάνει η μαρινάτα.

Κατόπιν φτιάχνω την  σάλτσα μήλου η οποία γίνεται ως εξής:

Έχω  καθαρίσει 3 – 4 μήλα γκραν  σμιθ  και έχω αφαιρέσει τα κουκούτσια.

Τα βάζω σε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές της   σούπας νερό και  τα αχνίζω με μια κουταλίτσα του γλυκού  ζάχαρη   και τα λειώνω με το πιρούνι να γίνουν πολτός.

Σε τούτη την πούλπα προσθέτω:  1 κουταλιά βούτυρο και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (ποσότητα  κατά βούληση).  Και την  ανακατεύω πολύ καλά   να ομοιογενοποιηθεί.

Σερβίρω το χοιρινό σε φέτες   με λίγη σάλτσα αν έχει το ταψάκι, και από επάνω  γαρνίρω με την σάλτσα μήλου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr