Ανακυκλωμένο Νησί στον Ειρηνικό

16 Αυγούστου 201015:54

news-recycled-island-pacificΟλλανδοί αρχιτέκτονες είχαν μια δημιουργική ιδέα, να μετατρέψουν με την κατάλληλη επεξεργασία τα σκουπίδια που επιπλέουν στη θάλλασα, σε ένα νησί στον Ειρηνικό, το οποίο θα κατοικείται από 500,000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», κάπου στο Βόρειο Ειρηνικό, ανάμεσα σε Καλιφόρνια και Ιαπωνία, επιπλέει μαι μάζα από πλαστικά σκουπίδια, η οποία είναι συμπαγής και ζυγίζει 44 εκατ. κιλά και καλύπτει 10,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για το Ανακυκλωμένο Νησί, μια «στεριά» με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τροφής, ικανές να συντηρήσουν 500,000 ανθρώπους.

Το Ανακυκλωμένο Νησί μπορεί να είναι μοναδική ευκαιρία για να σωθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα. «Το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί με μεγάλη προσοχή και φροντίδα για το περιβάλλον», αναφέρουν οι ολλανδοί ειδικοί. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νησί φιλικό προς το περιβάλλον».

Ο Ρέιμον Νόστερ από το αρχιτεκτονικό γραφείο Whim στην Ολλανδία, δήλωσε ότι  το σχέδιο έχει τρεις στόχους: «Να καθαρίσουμε τους ωκεανούς από μία γιγαντιαία ποσότητα πλαστικών σκουπιδιών, να δημιουργήσουμε νέα γη και να οικοδομήσουμε ένα ανανεώσιμο οικοσύστημα».

Τα πλαστικά από πετρέλαιο δεν είναι βιοδιασπώμενα και έτσι προκαλούν μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια και μετά εισχωρούν στη διατροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος ή ξεβράζοναι στις ακτές.

Τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια μοιάζουν με πλαγκτόν, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια και να τα τρώνε. Η «τοξική» τροφή δεν λιώνει μέσα στα ψάρια με αποτέλεσμα να τρέφονται συνεχώς.

Χιλιάδες θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή παγιδεύονται σε πλαστικά απόβλητα ή καταπίνουν διάφορα απόβλητα που βρίσκονται στη θάλασσα.

Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί πέφτουν θύματα των αποβλήτων λόγω κατάποσης ή παγίδευσης, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται και τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκαλούνται από τη δράση της τριβής απορριμμάτων στον βυθό.

 

Πηγή: econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr