Xοιρινό ρολό με δαμάσκηνα
Υλικά:
- 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι ψαχνό (ένα κομμάτι, που ζητάμε από τον κρεοπώλη να μάς το ανοίξει σα φύλλο για ρολό)
- 2 πράσα
- 25 δαμάσκηνα ξερά
- 5 κλωναράκια σέλινο
- 1 ποτήρι μπράντυ
- 10 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- 6 κουτ.σούπας βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
- σπάγγο
Εκτέλεση:
- Μουσκεύουμε από το βράδυ τα δαμάσκηνα στο μπράντυ.
- Την επόμενη μέρα, ανοίγουμε σα φύλλο το χοιρινό, το αλατοπιπερώνουμε.
- Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το σέλινο. Τα σωτάρουμε με το μισό βούτυρο. Αμα μαραθούν καλά τα στρώνουμε πάνω στο ανοιγμένο σα φύλλο χοιρινό.
- Βγάζουμε τα δαμάσκηνα από το μπράντυ-το οποίο φυλάγουμε- και τα στρώνουμε πάνω από τα πράσα και σέλινο.
- Κάνουμε ένα στρώμα με τα αμπελόφυλλα και σηκώνουμε προσεχτικά το ρολό με τα υλικά του, να πατήσει πάνω σ’αυτό το στρώμα.
- Τυλίγουμε προσεχτικά κι αρκετά σφιχτά σε ρολό, μαζί με τα αμπελόφυλλα, που θα δημιουργήσουν έτσι το εξωτερικό του ρολού.
- Δένουμε με σπάγγο γύρω-γύρω το ρολό, ώστε να μην ανοίξει.
- Σωτάρουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο με το ρολό. Προσθέτουμε το μπράντυ.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα. Ελέγχουμε κατά διαστήματα μήπως δεν έχει καθόλου υγρά κι ανάλογα προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό.
http://greekcook.gr/
http://www.mpatzakidis.gr/