Από την ορεινή Καστριώτισσα μία χορτόπιτα διαφορετική. Τη θέση του φύλλου παίρνει ένας χυλός, κάνοντας πολύ πιο εύκολη την όλη διαδικασία. Τη συνταγή ετοίμασε η κ. Κική Παπαευαγγέλου.
Η μπαμπανέτσα βραβεύτηκε στο διαγωνισμό πίτας του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας το 2006
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικλό Real Taste στις 09-01-11.
Τις φωτογραφίες τράβηξε η Μαρία Κουτρουμπή.
Υλικά για το χυλό
1 κιλό καλαμποκάλευρο
2 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
600 γρ. γάλα εβαπορέ
Υλικά για τη γέμιση
½ κιλό σπανάκι
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
10 φυλλαράκια δυόσμο
3 πράσα
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 « σέσκουλα
1 « λάπατα
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
αλάτι
¾ του κιλού φέτα
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπωλ βάζουμε το μισό καλαμποκάλευρο. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά χτυπημένα, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε να γίνει χυλός, προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να γίνει ο χυλός όχι πολύ πηχτός.
2. Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά και τα πανιάζουμε στην κατσαρόλα στον ατμό τους. Τα στραγγίζουμε καλά να μην έχουν υγρά και όταν κρυώσουν ρίχνουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος τη φέτα θρυμματισμένη.
3. Απλώνουμε ένα αρκετά παχύ στρώμα μαργαρίνης, για να μην κολλήσει η πίτα, και το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο. Ρίχνουμε το μισό χυλό στο ταψί κάνοντας μια λεπτή στρώση. Βάζουμε όλη τη γέμιση των χορταρικών πάνω από το χυλό και πατάμε ελαφρώς με το χέρι μας. Πάνω από τα χόρτα ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό, τον στρώνουμε με το χέρι μας, πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα και ραντίζουμε με λίγο λάδι.
4. Ψήνουμε στους 200ο C επί 1 ώρα περίπου.
Σημείωση: Το γιαούρτι αποτελεί ένα πολύ καλό συνοδευτικό μ΄ αυτήν την πίτα.
Πηγή:http://www.yumm.gr/
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;