Σε ανακοίνωση προχώρησε η ΔΗΜΑΡ της Ξάνθης, μετά το θάνατο του 25χρονου μετανάστη, το πρωί της Κυριακής στο Κέντρο Φύλαξης της Ξάνθης.
Ο θάνατος του 25χρονου Ραχίλ Ζία από το Πακιστάν στο κέντρο “φιλοξενίας” μεταναστών της Ξάνθης, επαναφέρει με βίαιο τρόπο το θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης , που προς το παρόν δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα. Το αντίθετο παρατείνεται μια κατάσταση εγκλεισμού και μετατροπής σε αδίκημα διαρκείας , που αναιρεί την παραδεδεγμένη διεθνώς αντιμετώπιση της.
Αποδεικνύεται ότι τα “κέντρα φιλοξενίας” κάθε άλλο παρά τέτοια είναι, έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα εγκλεισμού και με αργόσυρτες διαδικασίες η γραφειοκρατία αδυνατεί να διεκπεραιώσει σε λογικό χρόνο τις διατυπώσεις επαναπροώθησης ή νομιμοποίησης.
Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά, όχι με καταστολή και εγκλεισμό και θα πρέπει οι κυβερνήσεις να αντιληφθούν ότι με περιχαράκωση της Ευρώπης δεν αποτρέπεται η εισροή προσφύγων.
. Η Λαμπεντούζα και η Μεσόγειος γεμίζει πτώματα ανθρώπων, που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι η καλύτερη απάντηση από μια Ευρώπη των δικαιωμάτων και της φιλοξενίας.
Τα κονδύλια της ΕΕ δεν μπορούν να εξαντλούνται στα “κέντρα φιλοξενίας” Απαιτείται η αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου και μια καλύτερη κατανομή των προσφύγων στην χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Θα πρέπει να θεσπισθεί προσωρινή άδεια εργασίας γιά όσους εργάσθηκαν κάποια χρόνια στην Ελλάδα, όπως και η κύρωση της διεθνούς σύμβασης γιά την προστασία των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους, γιατί και με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία μπορεί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στην χώρα μας.
Ας δόσουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς,από στοιχείο εκμετάλλευσης και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής,να γίνουν παράγοντες ανασυγκρότησης και αντιστροφής του υφεσιακού κλίματος.
Ολοι έχουν μια θέση σ αυτόν τον πλανήτη.