avramopoulos vouli

Δ.Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα για μειονότητα στη Θράκη και Πατριαρχείο

9 Ιουλίου 201201:35

avramopoulos_vouliΤην άποψη ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της ηθικής, δεν επιτρέπεται σύνδεση των εξελίξεων για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Θεολογική Σχολή της Θράκης με τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, στο πλαίσιο αμοιβαιότητας, εξέφρασε από το Βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο νέος Υπουργός Εξωτερικών έδωσε το στίγμα των προθέσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα και, γενικότερα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποσυνδέοντας πιθανά ανταλλάγματα στη Θράκη για τις όποιες εξελίξεις στα θέματα του Πατριαρχείου.

Παράληλα έκανε λόγο για βήματα που έχουν ξεκινήσει και άλλα που πρέπει να προχωρήσουν από το γείτονα για να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε:

Η χώρα μας έχει καταβάλλει, τις τελευταίες δεκαετίες θα έλεγα, επίμονες προσπάθειες για την πλήρη εξομάλυνσή τους και την εξέλιξή τους σε σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών της Παρευξείνιας συνεργασίας και σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Τουρκίας, συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι συναντήσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, μετά το Φθινόπωρο.

Πρέπει να κρατάμε ζωντανή την επαφή και την συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής και ειδικότερα με την γείτονα Τουρκία, με την οποία εκκρεμούν σημαντικά θέματα.

Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία -και το υπογράμμισα αυτό στον Τούρκο ομόλογό μου- ότι δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να προχωρούν οι διερευνητικές επαφές, που αφορούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, να συνεχίζονται τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας και συγχρόνως, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση να κρατάει σε ισχύ το casus belli.

Η «απειλή» αυτή πρέπει να αρθεί το ταχύτερο δυνατόν και θα εργασθούμε πολύ μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ασπάζεται και έχει στηρίξει την στρατηγική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Στο αυστηρό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της εθνικής κυριαρχίας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την προώθηση των ζητημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Το κύρος και η διάσταση του Πατριαρχείου, δεν επιτρέπουν, ούτε από άποψη διεθνούς δικαίου, ούτε από άποψη διεθνούς ηθικής, να τίθενται υπό αμφισβήτηση και να επιχειρείται καθεστώς αμοιβαιότητας με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr