BKS Iyenkar: Ποιος είναι ο δάσκαλος που τα 97 του τιμά η Google με doodle

14 Δεκεμβρίου 201514:31

H Google τιμά στο doodle τα 97 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους πιο διάσημους δάσκαλους γιόγκα του κόσμου τιμά στο σημερινό της Doodle η Google. Πρόκειται για τον BKS Iyenkar ο οποίος συχνά αναφέρεται και ως ο «πατέρας της σύγχρονης γιόγκα».

Ο Ιγιενκάρ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 και πέθανε στις 20 Αυγούστου 2014 από νεφρική ανεπάρκεια. Ο Iyenkar εκτός από δάσκαλος της γιόγκα έχει γράψει πολλά και σημαντικά βιβλία τόσο για το πρακτικό της κομμάτι όσο και για την φιλοσοφία της. Ουσιαστικά είναι το πρόσωπο που έκανε γνωστή την γιόγκα πρώτα στην Ινδία και στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για όσους ασχολούνται με την γιόγκα, το σύστημα ή κάποιες τεχνικές Iyenkar τους είναι μάλλον γνωστά. Για όσους δεν ασχολούνται με την γιόγκα, η μέθοδος Ιγιενκάρ μπορεί να τους κάνει να ξεκινήσουν να ασχολούνται για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Ειδικά για την Δύση, η συμβολή του υπήρξε καθοριστική, καθώς ήταν αυτός περισσότερο από άλλους, που ανέδειξαν και προσάρμοσαν την τεχνική της γιόγκα στο δυτικό τρόπο ζωής. Ο B.K.S. Iyengar γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 στη νοτιοδυτική Ινδία. Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα από νωρίς και μάλιστα ήταν από τους πρώτους μαθητές του Sri T. Krishnamacharya, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας της σύγχρονης γιόγκα».

Η τεράστια συνεισφορά τού Iyengar έγκειται στο ότι έκανε δυνατό για τον καθένα το να προσεγγίσει την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα. Μεταμόρφωσε κυριολεκτικά αυτό το είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης, από μία τεχνική για λίγους που κατάφερναν να πλάσουν το σώμα τους όπως απαιτείται, σε μία τεχνική όπου ο καθένας αναγνωρίζει και κινείται με βάση τα όριά του, και αποφασίζει πόσο και αν θα τα ξεπεράσει.

Η πρακτική που πρότεινε ο Iyengar έφερε πιο κοντά στο ευρύ κοινό όχι μόνο τις θέσεις (asanas) της γιόγκα, αλλά και τον έλεγχο της αναπνοής (pranayama) μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις. Ο τρόπος του συμβάλλει στην βαθύτερη κατανόηση των περίφημων yoga sutras, εννοώντας τις 196 «οδηγίες»-αφορισμούς της Ashtanga yoga, οι οποίες περιλαμβάνονται στο «ιερό» βιβλίο του Patanjali, που θεωρείται ο συντάκτης των αφορισμών αυτών.

Πηγή: news.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr