Χτίστε το δικό σας σπίτι με 2.000 ευρώ! Της Μαρίας Ρήγα, Aρχιτέκτονα

1 Απριλίου 201413:31

Αναρωτιέστε πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είναι απλό. Χρησιμοποιώντας μια από τις πανάρχαιες τεχνικές χτισίματος τα cob, τα οποία είναι μάζες πηλού αναμεμιγμένες με άχυρα και άμμο διαμορφώνουν πανέμορφες κατασκευές. Κατά το κτίσιμο δεν είναι απαραίτητο οι χώροι να είναι τετράγωνοι. Μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργηθούν καμπύλες, θόλοι και αψίδες ανάλογα με τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Cob σημαίνει σβώλος. Ένα σπίτι cob έχει πολύ χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη χρήση. Ο σχεδιασμός κινείται στα πλαίσια της οικολογίας όπως και η πλειοψηφία των ήδη χτισμένων σπιτιών.

afthnaneΗ λογική της δόμησης cob είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Ο σχεδιασμός γίνεται από τον ιδιοκτήτη, προτιμούνται οι μικροί χώροι, απλά, οργανικά σχήματα. Δίνεται αρκετή έμφαση στον ενεργειακό σχεδιασμό, βάση του οποίου οι απαιτήσεις σε ψύξη και θέρμανση μειώνονται σημαντικά. Δίνεται προσοχή στον προσανατολισμό, τα ανοίγματα και το πάχος του τοίχου το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 60εκατοστά.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

Τα υλικά από τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν είναι αυτά που είναι διαθέσιμα στην περιοχή. Αυτά μπορεί να είναι πέτρα, χώμα, άχυρο, ξύλο, φύκια, τρίχες ζώων κ.α. Επίσης προτιμάτε η ανακύκλωση  των βιομηχανικών υλικών όπως κουφώματα, σωλήνες και πλακάκια.

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος ξεκινάει από 1.500- 2.000€ ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Οι λόγοι που καθιστούν τη συγκεκριμένη κατασκευή τόσο οικονομική είναι οι εξής:

–          Εθελοντική εργασία. Ομάδα εθελοντών της ομάδας cob ασχολούνται με την ανέγερση αλλά μπορεί να εμπλακεί οποιοσδήποτε αν βέβαια παρακολουθήσει συγκεκριμένα «σεμινάρια» όπου μαθαίνει τις τεχνικές δόμησης των συγκεκριμένων υλικών.

–          Χρήση όσο το δυνατόν λιγότερο βιομηχανικών υλικών τα οποία είναι προτιμότερο να ανακυκλώνονται.

–          Σχεδιασμός ο οποίος γίνεται από τον ίδιο τον χρήστη.

–          Τα περισσότερα υλικά συλλέγονται από τον τόπο που πρόκειται να χτιστεί η κατοικία (μηδενικό κόστος μεταφοράς)

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δεδομένου ότι κατά το χτίσιμο δε χρησιμοποιείται τσιμέντο ή άλλα σύνθετα υλικά, ο τοίχος αναπνέει και διαπνέει άριστα. Χρησιμοποιούνται τεχνικές για φυσικό δροσισμό το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να διατηρηθεί μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία. Πολλοί είναι αυτοί βέβαια που χτίζουν την κατοικία τους με τέτοιο τρόπο ώστε η βορεινή πλευρά να είναι «θαμμένη» στο έδαφος από τη βορεινή πλευρά, πανάρχαια τεχνική που συμβάλλει στη διατήρηση μιας σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας χειμώνα- καλοκαίρι.

ΑΝΤΟΧΗ

Απόδειξη ότι τα σπίτια αυτά αντέχουν στο χρόνο είναι το γεγονός ότι σώζονται ακόμη σπίτια στην Ευρώπη και στην Αμερική που είχαν χτιστεί τον 19ο αιώνα. Από άποψη στατικότητας συμπεριφέρονται άψογα στις καιρικές συνθήκες και σε φυσικά φαινόμενα όπως σεισμούς και πλημμύρες κάτι το οποίο έχει δοκιμαστεί και σε τεστ αντοχής από το πανεπιστήμιο British Columbia.

Στις μέρες μας, κρίνεται σκόπιμο να αναθεωρήσουμε τις αρχές και αξίες τις οποίες έχουμε θέσει και να επιστρέψουμε σε πιο απλοϊκό τρόπο ζωής προκειμένου να βρούμε πιο είναι το πραγματικό νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr