Ένα παράξενο γεωμετρικό κυκλικό σχήμα, διαμέτρου 2 μ. περίπου, ανακάλυψε κατά τη διάρκεια κατάδυσης σε βάθος 25 μέτρων, στον αμμώδη βυθό της ημιτροπικής περιοχής Amami Oshima, ο Ιάπωνας φωτογράφος υποθαλάσσιας ζωής Yoji Ookata! Ήταν ένα συμμετρικό σχήμα αποτελούμενο από αύλακες και κορυφογραμμές που συνέκλιναν σε ένα κεντρικό σημείο και έμοιαζε με έργο καλλιτέχνη, που χρησιμοποίησε ειδικά εργαλεία για την ολοκλήρωσή του! Κατά την έρευνα που ακολούθησε για τη διαλεύκανση του μυστηρίου, οι επιστήμονες βρέθηκαν προ μιας….υπέροχης ιστορίας αγάπης!
Οι υποθαλάσσιες κάμερες έδειξαν ότι ο καλλιτέχνης ήταν ένα μικρό ψάρι της οικογένειας Tetraodontidae, το οποίο χρησιμοποιώντας μόνο το πτερύγιό του, εργαζόταν ακούραστα ημέρα και νύχτα για να «σμιλέψει» το αριστοτεχνικό σχέδιο. Το ψαράκι–«γλύπτης» –γνωστό στην Ιαπωνία ως λιχουδιά, παρόλο ότι μπορεί να είναι και δηλητηριώδες – παίρνει ακόμη και μικρά κελύφη, τα ραγίζει και τα τοποθετεί κατά μήκος των αυλάκων, σαν να θέλει να διακοσμήσει το έργο τέχνης του.
Περαιτέρω παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι το ψάρι δεν δημιουργούσε, βέβαια, το μυστηριώδες κυκλικό σχήμα για να εξωραΐσει τον ωκεάνιο βυθό. Ελκυόμενο από τις αύλακες και τις κορυφογραμμές, το θηλυκό βρίσκει έτσι το δρόμο μέσα στον σκοτεινό βυθό, για να εντοπίσει το αρσενικό, να διασταυρωθεί εκεί μαζί του και να γεννήσει τα αυγά στο κέντρο του κύκλου!! Πράγματι, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο περισσότερες είναι οι κορυφογραμμές, από τις οποίες αποτελείται το σχήμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έρθει σε επαφή το θηλυκό με το αρσενικό. Αλλά και τα κελύφη δεν τοποθετούνται τυχαία στη θέση τους, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελούν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά κατά την εκκόλαψη των αυγών, αλλά και για τα νεογέννητα!
Πηγή : Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή