PASXALIDIS_1

Επιστολή του εκπροσώπου της ομογενειακής οργάνωσης στο XanthiPress.gr

14 Ιουλίου 201109:28

PASXALIDIS_1Μακροσκελή και αναλυτική επιστολή προς το XanthiPress.gr απέστειλε την Τρίτη, με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα και την έρευνα για την δεντροφύτευση της Οργάνωσης Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα” , ο εκπρόσωπός της στην Ελλάδα Κ. Πασχαλίδης. (Η απάντηση του Διευθυντή της δικτυακής πύλης, βρίσκεται στην ενότητα editorial).

Στην επιστολή  του , που κοινοποιείται στο Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη και τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ο Κώστας Πασχαλίδης αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Σιδηρόπουλε,

Η αποστολή της παρούσης επιστολής έρχεται ως απάντηση σε μία σειρά δημοσιευμάτων που έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη πραγματοποίηση της δενδροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης στη μνήμη του συμπατριώτη σας Λάμπρου Παπαντωνίου, σε συνεργασία του Δήμου Ξάνθης με το Ελληνο-Αμερικανικό Ίδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα».

Επειδή κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκαν από την ηλεκτρονική σας εφημερίδα δημοσιεύματα, τα οποία αναδημοσιεύθηκαν από μερίδα του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της περιοχής, επιτρέψτε μου να σας εκθέσω τα πραγματικά γεγονότα ως έχουν:

  • Το ενδιαφέρον του Ιδρύματος για δενδροφύτευση στην περιοχή της Ξάνθης, ξεκινά στα τέλη Μαΐου 2009 με τον άδικο χαμό του συμπατριώτη σας Λάμπρου Παπαντωνίου. Η επιθυμία του Ιδρύματος ήταν να πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση στη Μάνδρα, την γενέτειρα του εκλιπόντος και για το σκοπό αυτό από την Αμερική εστάλει σχετικό αίτημα στον τότε Δήμο Αβδήρων, χωρίς ποτέ να προχωρήσει η πρόταση.
  • Επειδή παρέμενε ανοιχτό το θέμα της υπόσχεσης του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου για πραγματοποίηση δενδροφύτευσης στη γενέτειρα του αείμνηστου Λάμπρου Παπαντωνίου και για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου Ξάνθης, προσωπικά ζήτησα από τον κ. Ευάγγελο Βασιλειάδη –με τον οποίο γνωρίζομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια και διατηρώ και στήλη με ομογενειακά θέματα στην εφημερίδα του- να διερευνήσει την πιθανότητα δενδροφύτευσης στην πόλη της Ξάνθης αυτή τη φορά, μιας και όπως μ’ είχε ενημερώσει η κ. Μπίσκα, ποτέ δεν έλαβε το Ίδρυμα απάντηση από τον «Καποδιστριακό» δήμο Αβδήρων.
  • Η ανωτέρω κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να δεχθώ και να προωθήσω αυθημερόν στην Αμερική επιστολή του Αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης κ. Απόστολου Αγκόρτσα  μ’ αριθμό πρωτοκόλλου 5698 της 2ας Φεβρουαρίου 2011, με την οποία ο Δήμος Ξάνθης εκδήλωνε το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση της τιμητικής δενδροφύτευσης.
  • Ακολούθησε απαντητική επιστολή του Ιδρύματος της 7ης Φρεβρουαρίου 2011, προς το Δήμο Ξάνθης με θέμα «Χορηγία για δενδροφυτεύσεις», στην οποία αναφέρεται η δενδροφύτευση να γίνει στη μνήμη του Λάμπρου Παπαντωνίου και στη δεύτερη σελίδα αυτής αναφέρονται οι προϋποθέσεις αυτής, μεταξύ των οποίων και το επίμαχο «Στους συμμετέχοντες εθελοντές (μαθητές και πολίτες) να διανεμηθεί διαφημιστικό υλικό του ιδρύματος (T-Shirts, καπέλα κτλ).
  • Μία εβδομάδα αργότερα, συγκεκριμένα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2011 και αφού υπήρξαν δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο για τη διοργάνωση της δενδροφύτευσης από το Δήμο Ξάνθης, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Β. Τσολακίδη, δήμαρχο Αβδήρων, ο οποίος μου παραπονούνταν γιατί επιλέχθηκε να τιμηθεί η μνήμη του Λάμπρου Παπαντωνίου από το Δήμο Ξάνθης και εκεί να γίνει η δενδροφύτευση και όχι στο δικό του δήμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεχθώ και να επαναπροωθήσω στην Αμερική έγγραφο μ’ αριθμό πρωτοκόλλου 3359 της 17ης Φεβρουαρίου 2011 του Δημάρχου Αβδήρων κ. Β. Τσολακίδη, με το οποίο και αυτός εκδήλωνε το ενδιαφέρον του για δημιουργία πάρκου προς τιμήν του Λάμπρου Παπαντωνίου στη Μάνδρα Ξάνθης. Ακολούθησε απαντητική επιστολή του Ιδρύματος προς τον κ. Τσολακίδη, την οποία απέστειλα στο φαξ του Δήμου Αβδήρων (τηλ. 2541352554) και στην οποία αναφερόταν οι ενέργειες που στο παρελθόν είχαν γίνει εκ μέρους του Ιδρύματος (γραφεία Αμερικής) και δεν είχε ευοδωθεί η συνεργασία για δενδροφύτευση και η έγκριση δωρεάς εκ νέου 10.000 αμερικανικών δολαρίων για νέα δενδροφύτευση από το δήμο Αβδήρων. 
  • Ακολούθησε μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία με το δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσολακίδη, στην οποία μου ανέφερε ότι ήθελε να προετοιμαστεί καλά, ώστε να τιμήσει ο δήμος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμπατριώτη του Λάμπρο Παπαντωνίου και πρότεινε ως πιθανή ημερομηνία για τη δενδροφύτευση το Σεπτέμβριο του 2011 και στη συζήτηση που ακολούθησε αντιπρότεινα το Νοέμβριο 2011 που ξεκινά εκ νέου η φυτευτική περίοδος και συμφώνησε μαζί μου. 
  • Την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011, εκδίδεται από το Γραφείο στην Αμερική και αποστέλλεται από εμένα προσωπικά επιστολή του Ιδρύματος με θέμα «Επανόρθωση – Διευκρίνιση», σχετικά με τους λόγους που δεν κατέστη δυνατή η συνεργασία με το Δήμο Αβδήρων το Φεβρουάριο 2010. 
  • Την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011, και ενώ με το Δήμαρχο Αβδήρων είχαμε συνεννοηθεί να πραγματοποιηθεί η δενδροφύτευση το Νοέμβριο, λαμβάνω με φαξ Δελτίο Τύπου, το οποίο εκδόθηκε από το Δήμο Αβδήρων, στο οποίο αναφερόταν ότι ο δήμος Αβδήρων θα πραγματοποιήσει δενδροφυτεύσεις στις 19 και 20 Μαρτίου, δηλαδή 2 (δύο) μέρες πριν από την προγραμματισμένη δενδροφύτευση του Δήμου Ξάνθης, η οποία είχε «κλειδώσει» από τις 8 Φεβρουαρίου 2011. 
  • Όπως πιθανότατα γνωρίζεται η δενδροφύτευση στο Δήμο Αβδήρων πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ελάχιστης μερίδας κόσμου και αυτός δεν είναι προσωπικός χαρακτηρισμός δικός μου, αλλά η άποψη της οικογένειας του Λάμπρου Παπαντωνίου. 
  • Την 21η Μαρτίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης, η προγραμματισμένη δενδροφύτευση του Ιδρύματος με το Δήμο Ξάνθης προς τιμήν του Λάμπρου Παπαντωνίου. Όπως πολύ καλά γράψατε και στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα την ίδια μέρα, η συμμετοχή μαθητών μαζί με τους καθηγητές τους, παρόλο τον κακό καιρό (δυνατός άνεμος και κρύο) ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο συνολικός αριθμός ανήλθε περίπου στους 400 συμμετέχοντες) και συμμετείχε σύσσωμη η οικογένεια του Λάμπρου Παπαντωνίου, η οποία μου ανέθεσε να μεταφέρω τις ευχαριστίες της προς το κ. Σπυρόπουλο, με τη χορηγία του οποίου τιμήθηκε με τον καλύτερο τρόπο η μνήμη του ανθρώπου τους. 
  • Την 24η Μαρτίου 2011, δέχθηκα και επαναπροώθησα προς τα Γραφεία στην Αμερική, 2 (δύο) επιστολές της Αντιδημαρχίας Πρασίνου, μ’ αριθμούς πρωτοκόλλου 14281 και 14289 από τον κ. Απόστολο Αγκόρτσα, στην οποία πρώτη δηλώνονταν ο αριθμός λογαριασμού του Δήμου Ξάνθης για να κατατεθούν τα χρήματα της χορηγίας από το Ίδρυμα και η δεύτερη ήταν μία ευχαριστήρια επιστολή του προς τον κ. Θεόδωρο Γ. Σπυρόπουλο. 
  • Στο τέλος Μαρτίου 2011, κατατέθηκε από το Ίδρυμα στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης το ποσό των 10.000 αμερικανικών δολαρίων, σύμφωνα μ’ εσωτερική μου ενημέρωση, οπότε όπως ευκόλως εννοείται τόσο η Αντιδημαρχία Πρασίνου, όσο και ο κ. Αγκόρτσας ουδεμία σχέση είχαν με τη διαχείριση της χορηγίας. 
  • Την 11η Μαΐου 2011, έλαβα και απέστειλα ευχαριστήρια επιστολή του πρόεδρου του Ιδρύματος κ. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου, προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη με κοινοποίηση στον αντιδήμαρχο πρασίνου κ. Αγκόρτσα. 
  • Με τον κ. Αγκόρτσα κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2011, επικοινώνησα 3-5 φορές τηλεφωνικώς για καθαρά διαδικαστικά θέματα σχετικά με τη δενδροφύτευση και μόνο, καθώς δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μου με το Δήμαρχο κ. Στυλιανίδη, λόγω προβλημάτων υγείας του. 
  • Το εμβαδόν της έκτασης που διατέθηκε από το δήμο Ξάνθης για τη συγκεκριμένη δενδροφύτευση είναι 8.000 τετραγωνικά μέτρα και σύμφωνα με τους υπευθύνους πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, τα δένδρα φυτεύτηκαν σε απόσταση 2,5 με 3 μέτρων μεταξύ τους και ο συνολικός αριθμός τους ξεπέρασε τα 2.400 δενδρύλια. Στην περιοχή φυτεύτηκαν επίσης και θάμνοι για τη διατήρηση της πανίδας. 
  • Όσον αφορά τη διανομή διαφημιστικού υλικού του Ιδρύματος, επειδή αναμενόταν και αποδείχθηκε και εκ του αποτελέσματος μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εθελοντών, το απόθεμα του Ιδρύματος σε διαφημιστικό υλικό δεν ήταν επαρκές. Διαφημιστικό υλικό, μπλουζάκια και καπέλα με το λογότυπο του Ιδρύματος και την επιγραφή από κάτω Δήμος Ξάνθης – 21 Μαρτίου 2011 διένειμε ο Δήμος Ξάνθης με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία. 
  • Με το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη, επικοινώνησα τηλεφωνικώς 2 (δύο) φορές, μία με δική μου πρωτοβουλία και μία με δική του, στις αρχές Ιουνίου 2011, όταν ελήφθη από το Δήμο Ξάνθης, η απόφαση επιστροφής των χρημάτων πίσω στο Ίδρυμα. 
  • Επειδή δεν ήθελα να εμπλακώ περισσότερο στην όλη υπόθεση, σχετικά με το πώς και γιατί να επιστραφεί η χορηγία, ζήτησα να επικοινωνεί ο Δήμαρχος Ξάνθης κατ’ ευθείαν με τα Γραφεία του Ιδρύματος στην Αμερική. 

Από την ανωτέρω αλληλογραφία προκύπτει ότι ποτέ δεν υπήρξε και σε κανένα στάδιο της επικοινωνίας αμφισβήτηση ή ύπαρξη εγγράφου που να αμφισβητείται από καμία από τις δύο πλευρές. Ως εκ τούτου συνάγεται ότι δεν υπήρξε πλαστογραφία σε κανένα από τα έγραφα της αλληλογραφίας μας, όπως αναφέρεστε στο άρθρο σας τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011, καθώς τώρα έχετε ολοκληρωμένη εικόνα, το πώς ξεκίνησε, εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στην Ξάνθη.

 Επίσης σας ενημερώνω ότι από την ιδιότητά μου, ως εκπροσώπου του Ιδρύματος στην Ελλάδα δεν μπορούσα και δεν επιθυμούσα να αναλάβω την οποιαδήποτε πρωτοβουλία εάν πρώτα οι ενέργειές μου αυτές δεν ήταν σε γνώση του Ιδρύματος και του Προέδρου του κ. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου και είχαν την σύμφωνη γνώμη του ιδίου. Ως εκ τούτου δεν ευσταθεί το δημοσίευμα  σας την 7η Ιουλίου 2011 που μ’ εμφάνιζε ως εκδότη εγγράφου σ’ επιστολόχαρτο του Ιδρύματος και μάλιστα με την υπογραφή του κ. Σπυρόπουλου!

 Η μόνη βοήθεια στην επικοινωνία Δήμου Ξάνθης και Ιδρύματος ήταν να μεταφέρω από και προς την Αμερική, την αλληλογραφία σχετικά με τη δενδροφύτευση, καθώς επίσης και να διεκπεραιώνω υποθέσεις σχετικά με το Ίδρυμα και πάντα με τη έγκαιρη ενημέρωση αυτού.

 Πραγματικά λυπάμαι ιδιαιτέρως για την τροπή των γεγονότων, γιατί μία τόσο σημαντική εκδήλωση για να τιμηθεί με τον καλύτερο τρόπο η μνήμη ενός Έλληνα της Διασποράς, μετατράπηκε σε μία τοπική πολιτικο-δημοσιογραφική διένεξη.

 Κύριε Σιδηρόπουλε,

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε η ενασχόλησή και προσφορά μου με τον Ελληνισμό της Διασποράς ξεπερνά τα 16 χρόνια, με την καθημερινή λειτουργία Ομογενειακής Ειδησεογραφικής Πύλης, η οποία μάλιστα προ ετών τιμήθηκε και από τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησα και συνεχίζω να λειτουργώ από καθαρή και μόνο εθελοντική διάθεση για προσφορά προς τον Ελληνισμό της Διασποράς.

 Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, παρακαλώ όπως δημοσιευθεί η απάντησή μου στο τέλος κάθε σχετικού με την έρευνά σας άρθρου για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο.

Με τιμή,
Δρ Κωνσταντίνος Σ. Πασχαλίδης
Ιατρός – Διδάκτωρ Ιατρικής

(Η απάντηση εδώ)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr