Φ. Καραλίδης για την ΑΝΑΣΑ: Δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης σε περίοδο κρίσης

18 Ιουνίου 201315:23

Την άποψη ότι η αναπτυξιακή σύμπραξη ΑΝΑΣΑ αγροτικού χώρου δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, παρότι μέσα σε συνθήκες κρίσης, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Σύμπραξης Φώτης Καραλίδης.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της σχετικής διημερίδας και της προβολή που δόθηκε, ανέφερε ότι παρουσιάζεται ζωηρό ενδιαφέρον από τους άνεργους της περιοχής προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων αγροτών – ανέργων και νέων επιστημόνων στον αγροπεριβαλλοντικό και αγροδιατροφικό τομέα»

Όπως τόνισε, σχετικά, η στόχευση ήταν δεδομένη εξαρχής καθώς η περιφέρεια ΑΜΘ είναι μια περιφέρεια του αγροτικού τομέα και πρέπει να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους νέους σε αυτό τον τομέα. Από την πλευρά της η Περιφέρεια, επεσήμανε, επιχειρεί με μια σειρά από μεγάλα ή μικρότερα έργα, όπως οι αναδασμοί και άλλες δράσεις να δημιουργήσει τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί αυτός ο κλάδος της τοπικής οικονομίας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην πορεία υλοποίησης του τοπικού συμφώνου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά.

«Ένα έργο που κατάφερε να ενεργοποιήσει, να κινητοποιήσει και να συνενώσει τις δυνάμεις των τοπικών αρχών και κοινωνικών φορέων της Ξάνθης, να σχεδιάσουν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Κατά τον σχεδιασμό του ενεπλάκησαν διαφορετικά επίπεδα διοίκησης μέσα απ΄ένα διάλογο με στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων στην εφαρμογή τοπικών πολιτικών απασχόλησης.

Βασικός στόχος του έργου είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών και μέτρων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας, με τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας 120 ωφελουμένων της περιοχής της Χωρικής Ενότητας Ξάνθης με παράλληλη αξιοποίηση της ενδογενούς δυναμικής του αγροτικού χώρου και της υπαίθρου.

Έμμεσος στόχος αλλά εξίσου σημαντικής σπουδαιότητας είναι:

1) η δημιουργία μόνιμων δομών δικτύωσης και λειτουργίας φορέων, οι οποίες θα παραμείνουν λειτουργικές και ενεργές και μετά τη λήξη του φυσικού αντικειμένου της Πράξης,

2) Η ανάπτυξη μέσων, εργαλείων και μεθόδων που θα αξιοποιηθούν σε διαχρονικό πλαίσιο προκειμένου για την επαγγελματική ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ανεργίας.

Οι κύριοι οικονομικοί κλάδοι στους οποίους θα επικεντρωθεί η παρέμβαση αφορούν: α) την αγροτική παραγωγή με έμφαση στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία και τις νέες εναλλακτικές καλλιέργειες β) την αξιοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα (Γεωθερμία – Υδροπονία – Πράσινη Διαχείριση)Α γ) τον Εκσυγχρονισμό του Μάρκετινγκ , της τυποποίησης και των δικτύων διανομής των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα ( Από το χωράφι στο ράφι- Προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας ).

Εξάλλου, όπως σημείωσε, οι δράσεις της παρέμβασης αφορούν σε μελέτες, δικτύωση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, κατάρτιση- επιμόρφωση, Συμβουλευτική Υποστήριξη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr