Γιατί η ΟΛΜΕ «παίζει» ξανά με τις πανελλαδικές. Aντιδρά στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας

6 Μαΐου 201310:40

Παίζουν με την αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι εκπαιδευτικοί που αποφάσισαν να παραπέμψουν για την ερχόμενη Πέμπτη την τελική τους απόφαση για απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών προκύπτουν από νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης κατά δύο ώρες την εβδομάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΟΛΜΕ ετοιμάζει για μία ακόμη φορά απεργίες μέσα στις Πανελλαδικές. Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, το οποίο προβλέπει περικοπές στις κρατικές παροχές με στόχο να εξοικονομηθούν φέτος 41,2 εκατ. και το 2014 περίπου 61,8 εκατ. ευρώ. «Με τα μέτρα αυτά η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται ανεπανόρθωτα», αναφέρουν οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή τους και τονίζουν ότι οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν 23 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα από 21 που είναι σήμερα εάν έχουν μέχρι έξι χρόνια προϋπηρεσία, στις 21 ώρες από 19 που είναι σήμερα αν έχουν από έξι έως δώδεκα χρόνια, ενώ 20 ώρες αν έχουν πάνω από δώδεκα χρόνια προϋπηρεσία.

Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕΟ1 24 ώρες αν έχουν επτά χρόνια και 21 ώρες αν έχουν μέχρι δεκατρία χρόνια. Με πάνω από 13 χρόνια προϋπηρεσία ο χρόνος εργασίας είναι 20 ώρες εβδομαδιαίως. Σε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης» και ότι «το κόστος ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλό. Και αυτό εξαιτίας κυρίως της αναλογίας μαθητών – εκπαιδευτικών, αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4%, όταν στην Ελλάδα (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) είναι 10,1 μαθητές ανά δάσκαλο». Για τους λόγους αυτούς ο ΟΟΣΑ είχε κάνει και πρόταση: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την εβδομαδιαία υποχρεωτική διδασκαλία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ώρες».

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί η πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τις 20 Μαΐου και μετά που εισηγούνται όλες οι παρατάξεις στην ΟΛΜΕ πλην του ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ και προτείνει απεργία στις 14-15 Μαΐου, δηλαδή πριν από τις Πανελλαδικές, και επανεξέταση του θέματος.
www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr