Η νηστεία, που είναι και το βασικό έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνεται για να επέλθει κάθαρση σε αυτούς που την ακολουθούν και να δηλώσουν το πένθος για την σταύρωση του Ιησού. Η νηστεία δεν πρέπει να συνοδεύεται μόνο από αποχή στις «απαγορευμένες» τροφές, αλλά και από ένα γενικότερο κλίμα κατάνυξης, πίστης και συμφιλίωσης.
Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης και αληθινή νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Για λόγους όμως ανθρωπιστικούς, πλέον επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα, γι αυτό στα νηστίσιμα περιλαμβάνονται οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους όσους θέλουν, αναφέρει το agioritikovima.
Ποιες τροφές είναι νηστίσιμες:
Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές
Φρούτα και χυμοί
Οσπρια όπως φακές ή φασόλια
Λαχανικά
Ξηροί Καρποί
Ζυμαρικά
Πλέον όμως, το έθιμο έχει «χαλαρώσει» σε κάποιον βαθμό, αφού πολλοί δεν νηστεύουν το λάδι και τα γαλακτομικά αλλά μόνο το κρέας και το ψάρι.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;