Γλαύκωμα η ύπουλη απειλή της όρασής μας

29 Μαΐου 201519:41

Κάθε Μάρτιο γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη του γλαυκώματος. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση τον αριθμό των πασχόντων σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, μία μεγάλη μερίδα του κοινού αγνοεί την ύπαρξη της νόσου.

Γλαύκωμα αποκαλείται μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που οδηγούν σε βλάβη του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών, με συνηθέστερη μορφή αυτών το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και το αποφολιδωτικο γλαύκωμα.
Η πάθηση δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ύπουλη, καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, λόγω του ασυμπτωματικού της χαρακτήρα, ο ένας στους δύο πάσχοντες, αγνοεί την παρουσία της νόσου. Λόγω του γεγονότος αυτού η νόσος δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα με αποτέλεσμα, όταν αυτή γίνει αντιληπτή να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και να έχει δημιουργηθεί μία μη αναστρέψιμη συχνά κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην τύφλωση. Η διατραχή της όρασης εκδηλώνεται στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου του οφθαλμού, κάτι που καθιστά δυσχερέστερο τον εντοπισμό του προβλήματος.

Οι περισσότεροι τύποι της νόσου χαρακτηρίζονται από την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία οδηγεί με τη σειρά της στη βλάβη του οπτικού νεύρου, λόγω της αλλοίωσης που υφίστανται οι ίνες του. Ο ρόλος των ινών στην λειτουργία της όρασης είναι καταλυτικός, καθώς μέσω αυτών μεταφέρονται στον εγκέφαλο οι οπτικές πληροφορίες που “συλλέγονται” στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οι υγιείς οπτικές ίνες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σωστά τις πληροφορίες, σε αντίθεση με τις ίνες που λόγω της αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης έχουν υποστεί αλλοιώσεις.

Για τη διάγνωση της νόσου η ιατρική φαρέτρα διαθέτει αρκετές εξετάσεις, όπως η τονομέτρηση, με την οποία μετράται η ενδοφθάλμια πίεση. Για τον έλεγχο ύπαρξης αλλοιώσεων του εσωτερικού του οφθαλμού και του οπτικού νεύρου είθισται να χρησιμοποιείται το οφθαλμοσκόπιο σε συνδυασμό με τη χρήση σταγόνων που διαστέλουν την κόρη. Σε περίπτωση που τα ευρήματα των εξετάσεων αυτών αποκλίνουν από τα φυσιολογικά, προτείνεται συνήθως από τους ειδικούς η διενέργεια πιο εξειδικευμένων εξετάσεων, με πιο συνηθισμένη την περιμετρία, την εξέταση δηλαδή του οπτικού πεδίου, μέσω του εντοπισμού από τον ασθενή φωτεινών ερεθισμάτων. Η εξέταση αυτή διενεργείται χειροκίνητα ή αυτόματα. Στην χειροκίνητη περιμετρία ο ασθενής συγκεντρώνει το βλέμμα του σε ένα κεντρικό σημείο και όταν αντιληφθεί ένα φωτεινό ερέθισμα, το σημείο του οποίου ποικίλει, δίνει σήμα πατώντας ένα κουμπί. Στην αυτόματη περιμετρία, που θεωρείται και πιο αξιόπιστη σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, μέσω της χρήσης υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με το μηχάνημα, να ελεγχθεί με μεγάλη λεπτομέρεια το οπτικό πεδίο του ασθενούς, εκμηδενίζοντας το περιθώριο λάθους.

Όπως και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων η καλύτερη θεραπεία για τη νόσο είναι η πρόληψη.  Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών μετά την ηλικία των 35 – 40 ετών θα πρέπει  όλοι οι άνθρωποι, πολύ περισσότερο όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως άτομα με οικογενειακό ιστορικό, μύωπες, διαβητικοί κλπ) να υποβάλλονται σε εξέταση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
Πέραν όμως της πρόληψης η συνήθης θεραπεία του γλαυκώματος είναι η φαρμακευτική αγωγή με τη συνταγογράφηση κολλυρίων, με στόχο τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η αγωγή που θα χορηγηθεί σε κάθε ασθενή είναι πλήρως εξατομικευμένη και για το λόγο αυτό η εξειδικευμένη ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σε περίπτωση αποτυχίας ρύθμισης της πίεσης με τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί ο θεράπων ιατρός να συστήσει την εφαρμογή laser για την αντιμετώπιση της πάθησης, ή ακόμα, ως έσχατη λύση τη χειρουργική επέμβαση.

Στον 21 ο αιώνα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν σημειώσει αλματώδη πρόοδο και μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νόσου, απαιτείται συλλογική προσπάθεια με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

 
Πηγή ενημέρωσης:  >glaucoma test visual-field-software.com
 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr