H μακαρονάδα της Πέμπτης: ζήτω η Μεσόγειος!

21 Μαρτίου 201312:54

Η βασική έμπνευση προέρχεται από μια μακαρονάδα με χταπόδι που έφαγα κάποτε στη Γένοβα. Συμπληρωνόταν στο τέλος με κρέμα γάλακτος, ανακατεμένη με πικάντικη γκοργκοντζόλα. Εγώ έβαζα ανάμικτη κρέμα και γιαούρτι και λίγο ροκφόρ ή κοπανιστή, για να ισορροπίσω τη γλυκεράδα των ζυμαρικών με το χταπόδι.
Photo: ourkitchen.fisherpaykel.com
Τελευταία, ερευνώντας και δοκιμάζοντας αραβικές συνταγές, έχω ξετρελλαθεί με τη σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι-λεμόνι-σκόρδο, μοναδική σε νοστιμιά και σοφία, που είναι και υγιεινή! Βρίσκω πως ταιριάζει ιδεωδώς σε τούτη τη μακαρονάδα κι είναι και νηστίσιμη.

Βέβαια αν αντιπαθείτε το ταχίνι- προφανώς επειδή το δοκιμάσατε σε λάθος συνταγές- ακολουθήστε την πεπατημένη προσθέτοντας στα θαλασσινά μίγμα κρέμα γάλακτος με γιαούρτι και ροκφόρ· αλλά θα χάσετε! Τούτη η νέα εκδοχή έχει πολύ περισσότερο γευστικό ενδιαφέρον, σας το υπόσχομαι. Όσο για τα καβουρντισμένα ψίχουλα, την «παρμεζάνα των φτωχών» οπως τα αποκαλούν οι Ιταλοί, είναι μια έξτρα μαγκιά, που με το κουκουνάρι αποτελούν το κερασάκι της (τούρτας) μακαρονάδας

Πράσινα ζυμαρικά με χταπόδι, μύδια και σάλτσα ταχίνι

για 3 – 4 άτομα

 

+ 1 μικρό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο περίπου ½ κιλό
+ ελαιόλαδο
+ 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
+ 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
+ 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί ή περισσότερο
+ 1 κουτί καπνιστά μύδια (δείτε σημείωση)
+ 3 κουτ. σούπας κονιάκ
+ 2/3 φλιτζανιού γιαούρτι (κατά προτίμηση όχι στραγγιστό)
+ ¼ φλιτζάνιού ταχίνι
+ 4-5 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμόνι
+ αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
+ 1 πακέτο πράσινες (προαιρετικά) ταλιατέλες καλής ποιότητας
+ ½ φλιτζανιού αλεσμένο κριθαρένιο παξιμάδι ή ψίχουλα από ψωμί ολικής, καβουρντισμένα
+ ¼ φλιτζανιού κουκουνάρι καβουρντισμένο

Η βασική έμπνευση προέρχεται από μια μακαρονάδα με χταπόδι που έφαγα κάποτε στη Γένοβα. Συμπληρωνόταν στο τέλος με κρέμα γάλακτος, ανακατεμένη με πικάντικη γκοργκοντζόλα. Εγώ έβαζα ανάμικτη κρέμα και γιαούρτι και λίγο ροκφόρ ή κοπανιστή, για να ισορροπίσω τη γλυκεράδα των ζυμαρικών με το χταπόδι.
Photo: ourkitchen.fisherpaykel.com
Τελευταία, ερευνώντας και δοκιμάζοντας αραβικές συνταγές, έχω ξετρελλαθεί με τη σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι-λεμόνι-σκόρδο, μοναδική σε νοστιμιά και σοφία, που είναι και υγιεινή! Βρίσκω πως ταιριάζει ιδεωδώς σε τούτη τη μακαρονάδα κι είναι και νηστίσιμη.

Βέβαια αν αντιπαθείτε το ταχίνι- προφανώς επειδή το δοκιμάσατε σε λάθος συνταγές- ακολουθήστε την πεπατημένη προσθέτοντας στα θαλασσινά μίγμα κρέμα γάλακτος με γιαούρτι και ροκφόρ· αλλά θα χάσετε! Τούτη η νέα εκδοχή έχει πολύ περισσότερο γευστικό ενδιαφέρον, σας το υπόσχομαι. Όσο για τα καβουρντισμένα ψίχουλα, την «παρμεζάνα των φτωχών» οπως τα αποκαλούν οι Ιταλοί, είναι μια έξτρα μαγκιά, που με το κουκουνάρι αποτελούν το κερασάκι της (τούρτας) μακαρονάδας

Πράσινα ζυμαρικά με χταπόδι, μύδια και σάλτσα ταχίνι

για 3 – 4 άτομα

http://www.bostanistas.gr/

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr