Οι θέσεις το Ποταμιού για τη Θράκη και η δήλωση Σ. Θεοδωράκη

17 Σεπτεμβρίου 201510:24

Για επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τη Θράκη, πρόταση που είχε τεθεί από βουλευτές της ΝΔ τον Ιούνιο και είχε συνυπογράψει ο Κ. Καραμανλής, κάνει λόγο μεταξύ άλλων, στις θέσεις του για τη Θράκη το Ποτάμι.

Σε κοινό άρθρο των Γιώργου Κακλίκη, Πρέσβη ε.τ., Αλέξανδρου Μαλλιά, Πρέσβη ε.τ. και του Ταξίαρχου ε.α. Γιώργου Χατζηθεοφάνους, αναφέρεται:

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009 (και βρίσκεται σε εξέλιξη) έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ακριτική Θράκη και το λαό της. Φυγή επενδυτών, κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων, συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και οικονομική μετανάστευση συνθέτουν ένα σκηνικό θλίψης που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Οι υποσχέσεις κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως κατά τις προεκλογικές περιόδους, με ευχολόγια και όχι τις χειροπιαστές λύσεις που έχει ανάγκη η περιοχή. Χειρότεροι όλων εκείνοι που, μη έχοντας ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προσφεύγουν σε συνωμοσιολογία και κινδυνολογία προσφέροντας χείριστες υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής.

Είναι ξεκάθαρο πως η Θράκη χρειάζεται ένα σχέδιο με άμεσα μέτρα για την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της ενώ, παράλληλα, χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό και συνέχεια.

Μετά τις σκέψεις αυτές, προτείνουμε την επανασύσταση της Διυπουργικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Θράκη υπό τον Πρωθυπουργό και με συντονιστή τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης. Θυμίζουμε πως παλαιότερα η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργούσε υπό τον Υπουργό Εξωτερικών και εν συνεχεία υπό τον Υπουργό Εσωτερικών. Έκτοτε , αγνοείται η τύχη της.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν, ενδεικτικά, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεωργίας, Υποδομών & Μεταφορών, Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, υπό τον Πρωθυπουργό, δύο φορές το χρόνο και, εκτάκτως εάν παραστεί ανάγκη.

Στο μεταξύ των δύο ετήσιων συνόδων της Επιτροπής διάστημα, θα συνέρχεται κάθε δίμηνο η Εκτελεστική Γραμματεία της Διυπουργικής Επιτροπής αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρεις Α. Μακεδονίας και Θράκης και τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων που προαναφέρονται. Προηγουμένως, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, θα έχει διαβουλευθεί με τους Νομάρχες και Δημάρχους των οικείων Δήμων.

Οι αρμοδιότητες της Διυπουργικής Επιτροπής θα είναι, ενδεικτικά, οι ακόλουθες:
– Θέματα οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής
– Θέματα ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών στους τομείς των μεταφορών και επικοινωνιών.
– Θέματα σχετικά με την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας. Να εξεταστεί η λειτουργία ενός αγγλόφωνου Πανεπιστημίου στο οποίο θα μπορούν να φοιτούν και φοιτητές των όμορων κρατών.
– Θέματα σχετικά με την οργάνωση της Διοίκησης και τον περιορισμό της
γραφειοκρατίας,
– Ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με
προσέλκυση νέων επενδυτών.

Όχι άλλα ευχολόγια, όχι άλλα κομματικά παιχνίδια, όχι άλλη υποβάθμιση, όχι άλλοι οικονομικοί μετανάστες. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας.

Η λύση είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Αν τώρα όχι, πότε;

Δήλωση Θεοδωράκη για τη Θράκη

Εξάλλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη δήλωσε: “Όπως έχω δηλώσει επανελειμμένα η Θράκη αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των Χριστιανών και της Μουσουλμανικής μειονότητας για ολόκληρη την Ευρώπη και τούτο οφείλεται στην τοπική κοινωνία αλλά και στη συνετή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ελλάδας”.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «αυτήν την εθνική και πατριωτική πολιτική στην Ελληνική Θράκη στηρίζει και θα στηρίζει το Ποτάμι».

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr