Οικονομικές και πολιτικές συνέπειες προκαλεί το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ

11 Ιουνίου 201310:23

Αμηχανία μετά τον αιφνιδιασμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το φιάσκο του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ με την μη κατάθεση προσφοράς από την ρωσική GAZPROM.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι πίσω από την απόσυρση των Ρώσων κρύβονται ανταγωνισμοί σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταξύ ΕΕ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτείων. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί να πουληθεί η ΔΕΠΑ στην GAZPROM. Ωστόσο θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε στις τρεις επισκέψεις του επικεφαλής της εταιρίας κ. Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ρωσικές πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τόσων συναντήσεων και διαβουλεύσεων από τον πρόεδρο της εταιρίας. Ωστόσο ο κίνδυνος να ακυρώσει τον διαγωνισμό η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και να χάσουν οι Ρώσοι την εγγυητική επιστολή τους έκανε την τελευταία στιγμή να υποχωρήσουν. Το ερώτημα βέβαια είναι αν η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε την στάση της ΕΕ και είχε παρόλα αυτά δώσει εγγυήσεις στους Ρώσους ότι θα ξεπεραστεί η στάση της και εάν εκείνοι δεν τις θεώρησαν επαρκείς; Ανοικτό είναι και το ερώτημα αν οι ευρωπαίοι ενήργησαν από μόνοι τους ή κατόπιν πιέσεων και παροτρύνσεων των ΗΠΑ. Πάντως η κυβέρνηση ήδη δήλωσε ότι ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ θα επαναληφθεί και ότι το τωρινό ναυάγιο δεν θα επηρεάσει την μελλοντική τιμή πώλησης. Εξάλλου θεωρούν ως θετικό ότι υποβλήθηκε προσφορά για την ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar την οποία κυβερνητικές πηγές συνδέουν με την κατασκευή του αγωγού αερίου ΤΑP που θα περνά από την χώρα μας.

Η ακύρωση της συμφωνίας προκαλεί παρενέργειες τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Στο οικονομικό η κυβέρνηση είχε υπολογίσει έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ προκειμένου να πιάσει τον στόχο που έχει βάλλει η τρόικα για τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι σαφές ότι ο στόχος για το 2013 δεν θα καλυφθεί εκτός συνταρακτικού απροόπτου. Το ναυάγιο όμως διαταράσσει και το κλίμα που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ανακοίνωση της GAZPROM ότι δεν έχει εγγυήσεις ότι η κατάσταση της εταιρίας δεν θα επιδεινωθεί στο προσεχές μέλλον μόνο καλό δεν κάνει.

Η εξέλιξη όμως διαταράσσει και το πολιτικό κλίμα καθώς δημιουργεί αμφιβολίες για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και κάνει το success story να είναι περισσότερο ευσεβής πόθος και αυτοεκπληρούμενη προφητεία και λιγότερο να στηρίζεται στις πραγματικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ έρχεται σε μία στιγμή που η συγκυρία επιδεινώθηκε ξαφνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αντί για πρωτογενές πλεόνασμα ενδεχομένως να υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα. Παράλληλα συνεχίζεται ο θόρυβος και η αντιπαράθεση της ΕΕ με το ΔΝΤ για τα λάθη του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση ταυτίζεται με την θέση των ευρωπαίων ότι τα ενδεχόμενα λάθη δεν δημιουργούν ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του προγράμματος όπως άλλωστε είχε κάνει και όταν άνοιξε το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μέσα στο κλίμα που διαμορφώνεται τίθεται ξανά το θέμα των ταξειδιών του πρωθυπουργού. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι έχει κλείσει η επίσκεψη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα ήδη από την προηγούμενη της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα του Αζερμπαιτζάν. Πάντως ενώ η επίσκεψη τοποθετείται και από τον πρωθυπουργό μέσα τον Ιούλιο ακριβής ημερομηνία ακόμη δεν έχει ορισθεί. Αμφίβολη όμως είναι πια λόγω της επιδείνωσης του κλίματος η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Μόσχα που επίσης έχει καθυστερήσει.
πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr