Μια πολυμελής αποστολή από Αμερικανίδες ακαδημαϊκούς, κυρίως, αλλά και δημοσιογράφους και κριτικούς γεύσεων βρέθηκε το Σάββατο στην Ξάνθη.
Πρόκειται για τα μέλη της οργάνωσης Culinary Historians of Boston, που αποτελείται κατά βάση από Καθηγήτριες Πανεπιστημίου, οι οποίες έχουν σαν αντικείμενο την εξερεύνηση της γαστρονομίας περιοχών και την καταγραφή και διάχυση των εντυπώσεών τους και των κριτικών τους . Πρόκειται για την παλαιότερη οργάνωση αυτού του είδους στην Αμερική, με καθηγήτριες από το Harvard, το Tufts και άλλα φημισμένα ιδρύματα της Βοστώνης που επισκέφτηκε την Ξάνθη ως έναν από τους λίγους προορισμούς της περιοδείας της στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ και των Κρεοπωλών της Ξάνθης πριν λίγο καιρό είναι αναφερθεί στην ανάγκη ανάδειξης του πολιτιστικού και του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή αλλά μάλλον δεν περίμενε ότι πολύ γρήγορα θα υποδεχόταν στο κατάστημά του στη Δημοτική Αγορά, την οργάνωση από τις ΗΠΑ που συνδυάζει την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία. Ο Γ. Μπατζακίδης ξενάγησε τις επισκέπτριες στην αγορά αλλά, κυρίως, τις γνώρισε με τις τοπικές γεύσεις και τις πληροφορίες που συνοδεύουν την τοπική κουζίνα αλλά και τη σύνδεσή τους με την κουλτούρα της περιοχής.
Ενθουσιασμένα τα μέλη της οργάνωσης
Η Πρόεδρος της οργάνωσης σε αυτή τη θητεία είναι η Κύπρια Αγνή Χαραλάμπους-Τέρνερ που ζει στη Βοστόνη εδώ και 30 χρόνια. Όπως δήλωσε στο XanthiPress.gr η περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και, ειδικότερα, στην Ξάνθη εντάσσεται στο πλαίσιο των εξορμήσεων που κάνουν τα μέλη της οργάνωσης και οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικές. “Η γαστρονομία είναι πλούσια, το τοπίο είναι διαφορετικό αλλά επίσης, τα φαγητά είναι διαφορετικά στην Ελλάδα καθώς εδώ τα κρέατα έχουν γεύση και συνδυάζονται με διαφορετικές συνθήκες ενώ στην Αμερική δεν υπάρχει κάτι τέτοιο” σημείωσε.
Την αποστολή οργάνωσε ο Αντώνης Σόρος, πράκτορας από την Αθήνα, που ειδικεύεται σε ταξίδια για γαστρονομικό τουρισμό πάνω από 10 χρόνια και, όπως σημειώνει, “τους ενδιαφέρει να γνωρίσουν τη γαστρονομία μαζί με την κουλτούρα των ανθρώπων κάθε περιοχής. Εμείς μπορεί να θεωρούμε συνηθισμένες κάποιες λεπτομέρειες, αλλά αυτοί να δίνουν ιδιαίτερα σημασία” σημειώνει και προσθέτει ότι τα μέλη της αποστολής από τη Βοστόνη έχουν εντυπωσιαστεί από τις επισκέψεις του, από την εικόνα και από τις γεύσεις της Ξάνθης.
Γ. Μπατζακίδης: Απόδειξη της σημασίας του γαστρονομικού τουρισμού
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπατζακίδης ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους επισκέπτες για το ενδιαφέρον τους και στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή και το ενδιαφέρον ανθρώπων με τόσο μεγάλο επιστημονικό υπόβαθρο και θέσεις, όπως μια πρώην Πρύτανης του Tufts και άλλοι από τα πιο γνωστά Πανεπιστήμια της Βοστόνης, βρέθηκαν στην Ξάνθη και τη δημοτική αγορά και δοκίμασαν τις γεύσεις της περιοχής. Όπως σημείωσε με νόημα, είναι πεποίθησή του ότι η ανάδειξη αυτής της διάστασης του τουρισμού στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει σημαντική διέξοδο, κάτι που αποδείχτηκε με την επίσκεψη της οργάνωσης από τη Βοστόνη.
Τα μέλη του Culinary Historians of Boston που βρέθηκαν στην Ξάνθη επισκέφθηκαν τη δημοτική αγορά, την Παλιά Πόλη, καφέ και ταβέρνες της πόλης αλλά και της ορεινής περιοχής.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;