ekav

Κόβει τις «αχρείαστες» αεροδιακομιδές το ΕΚΑΒ

16 Αυγούστου 201118:54

ekav«Νυστέρι» στις «αχρείαστες» αεροδιακομιδές επιχειρεί να βάλει το ΕΚΑΒ.

Με γνώμονα τις «εκπτώσεις» στο κόστος και όχι στις παρεχόμενες υπηρεσίες οι αρμόδιοι αποδύονται σε μια σημαντική προσπάθεια εξορθολογισμού  των κριτηρίων για τις διακομιδές ασθενών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή: οι αεροδιακομιδές που έγιναν το 2010 έχουν μειωθεί κατά 12% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης.

Το 2010 το ΕΚΑΒ δέχθηκε 2.621 κλήσεις για διακομιδές από τη νησιωτική χώρα, εκ των οποίων  έγιναν οι 2.215. Από αυτές, οι 1.473 έγιναν με εναέρια μέσα και οι 742 με πλωτά. Οι άλλες 406 καταγράφονται ως «άκυρες» καθώς οι ασθενείς διακομίστηκαν με άλλο τρόπο, ως επί το πλείστον με τακτικά δρομολόγια προς την Αττική.

Το 2009 είχαν γίνει 2.916 κλήσεις. Οι λεγόμενες «άκυρες» ήταν 403. Οι 2.513 έγιναν με πλωτά μέσα (821) και με αεροσκάφος (1.692).

Εφέτος, μέχρι και τα μέσα Ιουλίου το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί 1.507 κλήσεις. Οι 237 ακυρώθηκαν καθώς οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με δική τους ευθύνη, και από τις άλλες οι 783 εξελίχθηκαν σε αεροδιακομιδές και οι 487 σε διακομιδές με πλωτά μέσα.

 «Υπάρχει μείωση στις διακομιδές της τάξεως του 12%. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ» λέει ο κ. Γιάννης Ροτζιώκος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν έχει μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών μας, έχει μειωθεί η σπατάλη δυνάμεων και χρημάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από δύο χρόνια έως και το 30% του συνόλου των αεροδιακομιδών ήταν περιστατικά, που, όταν έφταναν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής ή μεγάλων νησιών, διαπιστωνόταν ότι δεν ήταν αναγκαία η εισαγωγή.

 «Πρωτιά» για τις Κυκλάδες

 Οι διακομιδές γίνονται είτε από τη βάση της Ελευσίνας είτε της Ρόδου –σε αυτές εφημερεύουν 24 ώρες το 24ωρο περίπου 40 γιατροί του ΕΚΑΒ-  με ένα αεροπλάνο και δύο ελικόπτερα. Ο φορέας που εξασφαλίζει τη μεταφορά των ασθενών είναι η Πολεμική Αεροπορία.

Τα πρωτεία, και με διαφορά, στις διακομιδές (τόσο στις κλήσεις όσο και στις διακομιδές που ολοκληρώνονται) έχουν οι Κυκλάδες. Οι ασθενείς μεταφέρονται είτε στα νοσοκομεία Σύρου και Νάξου είτε στην Αττική. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Επτάνησα.

«Ο αριθμός των κλήσεων και των διακομιδών που γίνονται μαρτυρά και το επίπεδο της υγειονομικής κάλυψης της χώρας. Όπου ο υγειονομικός χάρτης είναι επαρκής, οι διακομιδές μειώνονται. Ο καλύτερος δείκτης ότι υπάρχει επαρκής υγειονομική περίθαλψη στα νησιά είναι οι μηδενικές αεροδιακομιδές» λέει ο κ. Ροτζιώκος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, το peak των διακομιδών καταγράφεται τους θερινούς μήνες. Γεγονός αναμενόμενο δεδομένου ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός της νησιωτικής χώρας δεκαπλασιάζεται λόγω του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι τον  Ιανουάριο του 2010 έγιναν 200 κλήσεις ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο αριθμός των κλήσεων σχεδόν διπλασιάστηκε αγγίζοντας τις 370. Εφέτος, τον Ιούλιο γίνονταν κατά μέσο όρο πέντε διακομιδές ημερησίως.

Καλύτερη διαχείριση περιστατικών

Η πιο σημαντική εξοικονόμηση στις διακομιδές ασθενών δεν αφορά το χρήμα αλλά τον χρόνο. Αυτό τονίζει η υπεύθυνη του Τμήματος Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ, αναισθησιολόγος, κυρία Άννα Μαριόλα. «Αυτό που μετρά στο επείγον περιστατικό της διακομιδής είναι ο χρόνος. Ο σύντομος χρόνος πρόσβασης σε οργανωμένη υγειονομική μονάδα είναι και το βασικό κριτήριο που ορίζουν τα διεθνή πρωτόκολλα.

Η βάση μας είναι η Ελευσίνα. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής, ακόμη κι αν απογειωθεί αμέσως το αεροσκάφος και οι συνθήκες είναι ιδανικές για να παραλάβει και να επιστρέψει, δεν θα βρίσκεται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο νωρίτερα από 4 ώρες» εξηγεί η κυρία Μαριόλα. Για παράδειγμα, προσθέτει, το Αγαθονήσι είναι πολύ κοντά στη Σάμο και πολύ μακριά από την Αθήνα. Άρα, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί ο ασθενής, εν προκειμένω στη Σάμο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για την καλύτερη αντιμετώπισή του, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών. Επίσης, κλήσεις από Αμοργό ή Φολέγανδρο μπαίνουν σε προτεραιότητα διότι τα νησιά αυτά έχουν μόνον αγροτικό γιατρό και συνεπώς μπορούν να προσφέρουν  στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

 «Πλέον συνεργαζόμαστε πιο στενά με τους γιατρούς της περιοχής που ζητούν τη διακομιδή. Τους ζητούμε να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες πριν μας καλέσουν, να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες του τοπικού υγειονομικού φορέα, αλλά και των πλησιέστερων της περιοχής. Αυτό που τους τονίζουμε, αλλά και στους συγγενείς που πιέζουν τους συναδέλφους, είναι ότι εμείς χειρουργεία στον αέρα δεν κάνουμε!» λέει η υπεύθυνη του Τμήματος Διακομιδών του ΕΚΑΒ.

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr