Lasagne_al_forno__

Lasagne al forno (ιταλικό παστίτσιο)

12 Ιουλίου 201104:50

Lasagne_al_forno__Lasagne al forno (ιταλικό παστίτσιο)

Υλικά:

  • 12-14 φύλλα λαζάνια φαρδιά με αυγά ή σπανάκι (πράσινα)
  • 1 κουτί – 400γρ ντοματάκια polpa ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή 3/4 kg μοσχαρίσιο κιμάς και 1/4 αρνίσιος)
  • 150γρ φρέσκο βούτυρο
  • 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 1/4 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 κουταλάκι λευκό πιπέρι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 50γρ παρθένο ελαιόλαδο
  • τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη ρίγανη

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι και αρχίζουμε να ρίχνουμε ένα ένα τα φαρδιά φύλλα λαζάνια. Η παραπάνω διαδικασία θα βοηθήσει για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Τα λαζάνια βράζουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και αμέσως τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 1 λίτρο κρύο νερό για να μη κολλήσουν.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά. Μόλις αυτός σοταριστεί, ρίχνουμε την τομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει για 25 λεπτά περίπου.

Όση ώρα σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε 6 κουταλιές αλεύρι μαζί με το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 1/4 του λίτρου φρέσκο γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα ώστε να ομογενοποιηθεί. [Για να γίνει λείο, χωρίς σβόλους, θα πρέπει να ανακατεύουμε αρκετά γρήγορα και συνεχώς] Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε σιγανή φωτιά να σιγοβράσει, μέχρι το περιεχόμενο να πήξει ελαφρά.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε μια σειρά λαζάνια βρασμένα ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος του.

Ανακατεύουμε τον έτοιμο κιμά με 3 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα την πρώτη στρώση των φύλλων από λαζάνια προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα. Καλύπτουμε πάλι την επιφάνεια με νέα φύλλα λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση κιμά και λαζάνια από πάνω.

Πάνω στην τελευταία στρώση ρίχνουμε και στρώνουμε τη μπεσαμέλ. Την καλύπτουμε με άφθονη παρμεζάνα και τότε βάζουμε το σκεύος στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 175 βαθμούς C. Αφήνουμε το φαγητό μέχρι να ροδίσει καλά όλη η επιφάνειά του. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

http://greekcook.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr