F466EF8132423F5C6CB4116DD0EA39F0

Επτά πιθανά σενάρια αναδιάρθρωσης «βλέπει» διεθνής νομική εταιρεία

22 Απριλίου 201122:00

F466EF8132423F5C6CB4116DD0EA39F0Επτά σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξετάζει διεθνής νομική εταιρεία -αφού η επιμονή των σχετικών φημών «άνοιξε δουλειές» και για αυτόν τον κλάδο-, η οποία έχει παρουσία στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ασίας και της Λ.Αμερικής

Η εταιρία διερευνά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σενάρια αναδιάρθρωσης αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2013, όταν ολοκληρώνεται το μνημόνιο και εξαντλείται η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ και χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσης του χρέους της ή αν αποφασίσει να το πράξει νωρίτερα.

Το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης, οι συντάκτες της οποίας εντοπίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές με αντίστοιχα εγχειρήματα του παρελθόντος σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, ο Ισημερινός, η Ρωσία, το Ιράκ, οι Φιλιππίνες και το Μεξικό και εντοπίζουν τις ευκολίες και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Μάλιστα, η έκθεση επισημαίνει την ύπαρξη πλεονεκτημάτων στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει πως μια κρίση χρέους είναι επίπονη εμπειρία τόσο για την ίδια τη χώρα που τη βιώνει όσο και για τους δανειστές της, αλλά αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση τότε μπορεί να αποδειχθεί για όλους καταστρεπτική.

Τα σενάρια

Η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στα επικρατέστερα σενάρια κάνοντας και εκτενή αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν, σε περίπτωση επιλογής του καθενός από αυτά, αλλά και στην ουσιαστική αποτελεσματικότητά τους σε ο,τι αφορά το μεγάλο ζητούμενο να καταστεί βιώσιμο και διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.

Τα σενάρια είναι τα εξής (τα αποτελέσματα και οι κίνδυνοι περιγράφονται αναλυτικά στο Βήμα):

Το επίσημο

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές το 2013. Υπέρ της εφικτότητας του σεναρίου αυτού επιχειρηματολογούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση. Βάσει αυτού η Ελλάδα εφαρμόζοντας το μνημόνιο καταφέρνει την επιτυχή έξοδό της στις αγορές αν όχι το 2012, το 2013.

Αναδιάρθρωση πριν από το 2013
Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ και συμφωνία με τους πιστωτές.

  • Επιμήκυνση. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, με σύμφωνη γνώμη των κατόχων ελληνικών ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει «κούρεμα».
  • Πλήρης αναδιάρθρωση. Στην πλήρη αναδιάρθρωση περιλαμβάνεται σημαντικό «κούρεμα» και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
  • Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ-ΔΝΤ. Στο τέλος του μνημονίου η ΕΕ και το ΔΝΤ θα έχουν στα χέρια τους περίπου το 1/3 του χρέους της Ελλάδας.

Αναδιάρθρωση το 2013
Τα σενάρια στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.

  • Αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα. Περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών.
  • Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι μειωμένες οι ζημιές του ιδιωτικού τομέα.
  • Η Ελλάδα τίθεται σε διεθνή κηδεμονία. Περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, με νέο μνημόνιο. Σταδιακά το χρέος προς ιδιώτες περνά στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

http://news.in.gr/economy/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr