machi_ka_salan

Machli Ka Salan

12 Νοεμβρίου 201006:29

machi_ka_salanMachli Ka Salan (ινδικό κάρρυ με ψάρια)

Υλικά:

  • 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 25 γρ ρίζα τζίντζερ, ψιλοκομμένη
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού turmeric (νομίζω “κουρκουμάς” το είπαμε στα ελληνικά, και απ’ότι θυμάμαι χρησιμοποιείται σε κρητικές συνταγές )
  • 1 κουτάλι τις σούπας αλεσμένο τσίλι
  • 1 κουτάλι τις σούπας κύμινο
  • 1 κουτάλι τις σούπας αλεσμένο κολίανδρο (βλ. γλωσσάρι κόλιαντρος)
  • 1 κουτάλι τις σούπας σκόνη “garam masala” (στάνταρ ινδικό συστατικό, δοκιμάστε μπαχαρικάδικο η Βασιλόπουλο)
  • 450γρ φιλέτο ψαριού, σε κομμάτια μεγέθους περίπου 2,5 εκατοστών (βλ. Σημειώσεις)
  • 400γρ ντομάτες ψιλοκομμένες με το ζουμί τους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μικρή πράσινη καυτερή πιπεριά (τσίλι), κομμένη στα 2 κατα μήκος (και χωρίς τους σπόρους!!!)
  • Για γαρνιτούρα: 1 καθαρισμένη-ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, και μερικά φύλλα φρέσκο κολίανδρο.

Σημειώσεις:

  • Τα πιο κατάλληλα ψάρια για τη συνταγή αυτή είναι τα μεγάλα ψάρια που κάνουν χοντρά φιλέτα, όπως π.χ. μπακαλιάρος, μουρούνα ή γλώσσα. Αν τα αγοράσετε παστά, φροντίστε να τα ξαρμυρίσετε καλά.
  • Επειδή το κατεψυγμένο ψάρι (κατα πάσα πιθανότητα τέτοιο θα βρείτε και θα χρησιμοποιήσετε), διαλύεται εύκολα όταν πάτε να το ανακατέψετε σε τηγάνι με άλλα υλικά, καλή ιδέα είναι να το προσθέσετε κατά το τέλος του μαγειρέματος.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να το τηγανίσετε ξεχωριστά και προς το τέλος να το προσθέσετε στη σάλτσα.

Εκτέλεση:

Βάζετε το λάδι να κάψει σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.

Προσθέστε την τζίντζερ (βοήθεια κάποιος! Ποια είναι η ελληνική λέξη;), το σκόρδο, τον κουρκουμά, την σκόνη τσίλι, το κύμινο, την σκόνη garam masala και τον αλεσμένο κολίανδρο.

Τα αφήνετε να τηγανιστούν για 15 λεπτά, μετά προσθέτετε τα κομμάτια του ψαριού και τα ανακατέυετε όλα μαλακά και προσεκτικά.

Προσθέστε τις ντομάτες, το αλάτι και την πράσινη καυτερή πιπεριά. Σκεπάστε και αφήστε σε σιγανή φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.

Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε την πράσινη πιπεριά και τον φρέσκο κολίανδρο.

Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι ή με ινδικές πίτες (Νάαν).

http://greekcook.gr/

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr