Οι καιροί επιβάλλουν να αναθεωρήσουμε τις ανάγκες και τα θέλω μας και να επαναπροσδιορίσουμε αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη.Αυτό συμβαίνει και στους χώρους στους οποίους επιλέγουμε να ζούμε. Για οικονομικούς λόγους πολλοί από εμάς έχουμε επιλέξει να ζούμε σε μικρότερους χώρους όπου τα λειτουργικά έξοδα είναι λιγότερα ή μαζί με συγγενείς ώστε να μοιράζονται τα έξοδα. Ιδιαίτερα όταν μετακομίζουμε από έναν μεγαλύτερο χώρο σε ένα μικρότερο, το πώς θα «βολέψουμε» τα «υπάρχοντα» μας μπορεί να φαίνεται βουνό. Παρ’ όλα αυτά, για όλα υπάρχει λύση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε ένας μικρός χώρος να φαίνεται μεγαλύτερος, να μην είναι φορτωμένος και παράλληλα να ικανοποιεί και τις καθημερινές μας ανάγκες. Κάποια από αυτά τα tips είναι:
- Αγοράστε έξυπνα έπιπλα. Ένας καναπές που γίνεται κρεβάτι, ένα σκαμπό που γίνεται τραπέζι, ένα τραπέζι με κρυμμένους αποθηκευτικούς χώρους είναι μόνο μερικά από τα έπιπλα που μπορούν να έχουν παραπάνω από μια χρήσεις. Έτσι, ένα σαλόνι μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ξενώνα με ένα καναπέ-κρεβάτι και ένα όπως το τραπεζάκι του καφέ μπορεί σε περίπτωση πολλών επισκεπτών να μετατραπεί σε χώρο στάσης. Ακόμα και να μην κυκλοφορούν στην αγορά μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν αρχιτέκτονα ή σχεδιαστή προκειμένου να σας σχεδιάσει ένα έπιπλο που ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες και φυσικά το χώρο σας.
- Αποφύγετε τα έντονα χρώματα. Οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις βοηθάνε το χώρο να φαίνεται μεγάλος και καθαρός. Οι σκούρες αποχρώσεις πρέπει να προτιμούνται σε μικρές ποσότητες και ίσα ίσα για να κάνουν την απαραίτητη αντίθεση. Έντονα χρώματα επίσης μπορεί να «βαρύνουν» την ατμόσφαιρα γι αυτό πρέπει να τα συναντάμε και αυτά σε μικρές ποσότητες.
- Μην τεμαχίζεται τους ενιαίους χώρους. Ο καλύτερος τρόπος για να φαίνεται μεγαλύτερος ο χώρος σας είναι να κολλήσετε τα έπιπλα στους τοίχους ώστε να δημιουργούνται περιοχές όπου μπορεί να κινηθεί κανείς άνετα και να «ανοίξει», όπως λέμε ο χώρος. Επιπλέον, ξεφορτωθείτε τα περιττά έπιπλα πουλώντας τα ή δωρίζοντας τα. Επιλέξτε έπιπλα σίγουρα σύμφωνα με το γούστο σας αλλά και σύμφωνα με το χώρο σας. Δεν γίνεται να διαλέξετε έναν υπερμεγέθη καναπές για να ένα μικρό σαλονάκι. Εφαρμόστε τη λογική «το λιγότερο είναι περισσότερο». Είναι ότι πρέπει για την περίπτωση μικρών χώρων. Μη ξεχνάτε ότι έχει στηριχτεί ολόκληρο αρχιτεκτονικό κίνημα σε αυτή τη λογική!
- Χρησιμοποιείστε καθρέφτες. Είναι παλιό αλλά καλό tip. Το σωστό μέγεθος καθρέφτη στο σωστό σημείο μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση διπλάσιου χώρου από αυτό που έχετε.
- Εκμεταλλευτείτε τους μεταβατικούς χώρους. Αυτοί μπορεί να είναι χώροι κάτω από σκάλες, χωλ κ.α. τέτοιοι χώροι μπορούν να λειτουργήσουν σαν αποθηκευτικοί αλλά και σαν μικρές γωνίτσες με τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Στους μικρούς χώρους δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε τετραγωνικό εκατοστό είναι πολύτιμο.
- Δημιουργήστε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους. Όσα ντουλάπια και να κάνουμε σε ένα σπίτι ποτέ δε θα είναι αρκετά για μια νοικοκυρά. Προκειμένου να προλάβουμε την ακαταστασία μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα πάντα. Ντουλάπια και ράφια σε σημεία που ούτε που τα φανταζόμασταν μπορούν να προσδώσουν χαρακτήρα στο στυλ και τη διακόσμηση του σπιτιού. Μην ξεχνάμε επίσης την αποθήκευσης καθ ύψος. Οι τοίχοι είναι χώρος! Δεν πρέπει να σκέφτεται δισδιάστατα! Σκεφτείτε τρισδιάστατα και με μια σύνθεση ραφιών στον τοίχο μπορεί να αποτελέσει και διακοσμητικό στοιχείο στη σύνθεση σας.
Εμπρός λοιπόν, απελευθερώστε το χώρο σας από τα περιττά, δώστε άλλη δυναμική στο χώρο σας και άλλον αέρα στη διακόσμηση σας. Μπορεί για άλλους η ανανέωση του χώρου να συνδέεται με αγορά νέων επίπλων και αντικειμένων αλλά μπορεί κάλλιστα να συμβεί και το αντίθετο. Δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε πόσο διαφορετικά θα ρέει η ενέργεια.
https://www.facebook.com/xwros