Μείωση ζάχαρης ζητούν οι ειδικοί

21 Ιουλίου 201521:00

Στο μισό πρέπει να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, σύμφωνα με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή, η οποία δίνει κατευθύνσεις στον οργανισμό δημόσιας υγείας της Βρετανίας, ώστε να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία και να βελτιωθεί η υγεία των δοντιών. Οπως τονίζουν οι ειδικοί διατροφολόγοι, η ζάχαρη δεν πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το 5% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. Αν και το όριο αυτό υπολογίζεται σε πέντε κουταλάκια του γλυκού, οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταναλώνουν τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από την προβλεπόμενη. «Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες: η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης βλάπτει την υγεία και πρέπει όλοι να την περιορίσουμε», δήλωσε ο καθηγητής Ιαν ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της επιτροπής. «Ο εμφανής και επίμονος δεσμός ανάμεσα στη διατροφή που περιέχει πολλή ζάχαρη και τις παθήσεις της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 αποτελεί ένα “καμπανάκι” που πρέπει όλοι να σκεφτούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Διατροφή αφορούν όλα τα άτομα από την ηλικία των δύο ετών και άνω και είναι ευθυγραμμισμένες με τις προτάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Η καθηγήτρια Τζούντιθ Μπατρις του Βρετανικού Διατροφικού Ιδρύματος διευκρίνισε ότι η ζάχαρη που θεωρείται επιβλαβής αφορά τα επιπρόσθετα γλυκαντικά και όχι τα σάκχαρα που εντοπίζονται φυσικά στα φρούτα και στο γάλα. Πιο συγκεκριμένα, το 5% των ημερήσιων θερμίδων αντιστοιχεί σε 19 γραμμάρια ζάχαρης για τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών και σε 24 γραμμάρια για τα παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα ετών.

Στην καθημερινή διατροφή μας προσλαμβάνουμε ζάχαρη κυρίως από τα αναψυκτικά και τους συσκευασμένους χυμούς, τα δημητριακά, καθώς και όταν προσθέτουμε από μόνοι μας το γλυκαντικό σε ροφήματα και τρόφιμα. Η Βρετανική Οδοντιατρική Ενωση κάλεσε, επίσης, από την πλευρά της τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν τις συμβουλές της επιτροπής, καθώς το σάπισμα των δοντιών αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους που τα νεαρά παιδιά προσέρχονται στα νοσοκομεία. «Η κυβέρνηση έχει πλέον τις αποδείξεις και ένα ξεκάθαρο καθήκον να στείλει το ισχυρότερο μήνυμα που μπορεί στη βιομηχανία τροφίμων», είπε ο Μικ Αρμστρονγκ, πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ενωσης. «Μπορεί η επιπρόσθετη ζάχαρη να βοηθά τις πωλήσεις, αλλά βλάπτει τους καταναλωτές», συμπλήρωσε. Διάφοροι κατασκευαστές προϊόντων έχουν υποστηρίξει ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνονται σε ένα μέσο νοικοκυριό σήμερα περιέχουν σταδιακά λιγότερη ζάχαρη και είναι μικρότερα σε μέγεθος.

Τα επιχειρήματα των διατροφολόγων είναι αδιάσειστα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν οι καταναλωτές επιθυμούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες ή εάν μποaρούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας αλλαγής. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να αναγράφουν καθαρά στη συσκευασία την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ζάχαρη, ώστε ο αγοραστής να μπορεί να το βλέπει με την πρώτη ματιά. Αλλοι θεωρούν ότι η φορολόγηση της ζάχαρης αποτελεί την καλύτερη λύση.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr