monitor

Διακρατική συνάντηση Monitor II

4 Ιουνίου 201016:34

monitorΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, από 1 έως 3 Ιουνίου 2010, η 5η διακρατική συνάντηση του προγράμματος MONITOR II, (Practical use of MONITORing in natural disaster management –

Πρακτική χρήση των συστημάτων παρακολούθησης ως προς την διαχείριση φυσικών καταστροφών), την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως εταίρος του προγράμματος, με αντικείμενο τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Έβρο.

 Ο Σπύρος Αρσενίου, υπεύθυνος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. μιλώντας στους δημοσιογράφους για την ταυτότητα του προγράμματος εξήγησε ότι αυτό αφορά τόσο στην αποτροπή όσο και στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καθώς επίσης στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν εξ αυτών. «Στην περιοχή μας έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας στο φαινόμενο της πλημμυροπάθειας της λεκάνης του Έβρου και των συνεπειών για την ευρύτερη περιοχή» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κάθε εταίρος εστιάζει στο κύριο πρόβλημα φυσικών καταστροφών της περιοχής του, όπως είναι οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι διαβρώσεις του εδάφους, οι πλημμύρες στη δική μας περίπτωσή μας κ.α.».

Από την πλευρά του επικεφαλής εταίρου του προγράμματος που είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Αυστρίας, ο Di Hubert Siegel μίλησε για τις φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζει η Αυστρία εστιάζοντας στις κατολισθήσεις. «Το 60% της Αυστρίας καλύπτεται από δάση όπου σε πάνω από 200 εντοπισμένα σημεία παρατηρούνται έντονες κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές υλικές καταστροφές αλλά κυρίως πολλές ανθρώπινες απώλειες. Από τα πολυετή αυτά προβλήματα ωστόσο, προέκυψε μια πολύτιμη  εμπειρία 25 ετών η οποία αποτυπώνεται στους χάρτες επικινδυνότητας όπου απεικονίζονται τα κυριότερα σημεία εμφάνισης κινδύνου, επιτυγχάνοντας καλύτερο σχεδιασμό σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο». Ο κ. Siegel στάθηκε και στην έγκαιρη και έγκυρη πλέον ενημέρωση που λαμβάνουν οι κάτοικοι πέριξ των ευαίσθητων αυτών περιοχών, αλλά και στα αντανακλαστικά που εκείνοι επιδεικνύουν μέσα από την εκπαίδευση και ενημέρωση που τους παρέχεται. «Οι κοινότητες που αντιμετωπίζουν κινδύνους συμμετέχουν ενεργά στα όργανα συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Εισηγητές εκ μέρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του τεχνικού αντικειμένου μεταξύ των εταίρων του Προγράμματος ήταν ο κ. Χρήστος Κοτζαμάνης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχου – Κατασκευής έργων και ο κ. Γιώργος Τσεζμελής από την Διεύθυνση Υδάτων, οι οποίοι παρουσίασαν εκτενώς την έκταση του προβλήματος αλλά και τα μέτρα παρέμβασης κατά τη διάρκεια των φετινών πλημμυρών. Μετά τις δύο πρώτες μέρες των εργασιών, όπου συζητήθηκε το διοικητικό και το τεχνικό σκέλος του προγράμματος αντιστοίχως, την τρίτη ημέρα της συνάντησης οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ενδεικτικά σημεία υπερχείλισης και παρεμβάσεων του ποταμού Έβρου, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το πρακτικό σκέλος του προβλήματος και τις συνέπειες αυτού στην ευρύτερη περιοχή και την οικονομία της. Παράλληλα συζητήθηκαν ενδεχόμενοι μελλοντικοί κίνδυνοι και τα έργα υποστήριξης που σχεδιάζονται. Σύντομα θα παρουσιαστούν από τους εταίρους προτάσεις μέτρων δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου με βάση τη διεθνή εμπειρία, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την περιοχή μας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.358.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός για τις δράσεις που αντιστοιχούν στην Π.Α.Μ.-Θ. είναι 291.000.000 ευρώ. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους 13 εταίρους,(Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία).

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr