mousopoulos gri best

O Boρειοθρακιώτης Κώστας Βάρναλης, Βιο-εργο-γραφία Β’. Του Θανάση Μουσόπουλου

26 Οκτωβρίου 201416:52

Ο ΒΟΡΕΙΟΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ (1884 – 1974)

Βιο – Εργο – γραφία, β΄  Η περιοχή μας τιμά το μεγάλο Δημιουργό

 

Το 1932 εκδίδεται το σημαντικότατο πεζογράφημά του «Η αληθινή απολογία τον Σωκράτη», ενώ στα 1935 επισκέ­πτεται με το Γληνό τη Μόσχα, όπου παρακολουθούν το Συ­νέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων. Τον ίδιο χρόνο εξορίζεται στον Αϊ-Στράτη και στη Μυτιλήνη.

Στα δύσκολα χρόνια της 4ης Αυγούστου 1936, της Κατο­χής και του Εμφυλίου ο Βάρναλης κράτησε με συνέπεια τις ιδέες του. Συνεργάζεται με την Εθνική Αντίσταση γράφο­ντας σε διάφορα έντυπα.

Το 1939 δημοσιεύεται το «Ζωντανοί άνθρωποι», ενώ το 1946 παρουσιάζει το πεζό «Το ημερολόγιο της Πηνελόπης». Κατόπιν, το 1950 αρχίζει να δημοσιεύεται το μοναδικό θεα­τρικό του «Άτταλος ο Γ΄», που ολοκληρώνεται το 1954.

Στα 1956 έχουμε μια εκλογή από το ως τότε ποιητικό του έργο «Τα Ποιητικά» από τις εκδόσεις Κέδρος, όπου εκδό­θηκαν όλα τα έργα του.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν οι «Δικτάτορες» (πορτρέ­τα Ρωμαίων αυτοκρατόρων), ενώ η Εταιρεία Ελλήνων Λογο­τεχνών γιορτάζει επίσημα τα πενήντα χρόνια της λογοτε­χνικής του δράσης.

Το 1958 παρουσιάζονται οι δύο τόμοι των μελετών «Αι­σθητικά – Κριτικά». Την ίδια χρονιά μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου του απονέμεται το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.

Το 1965, σε ηλικία 82 ετών. εκδίδει την ποιητική συλλογή «Ελεύθερος Κόσμος».

Πεθαίνει στις 16 Δεκεμβρίου 1974. μετά την πτώση της Δικτατορίας, με ακμαίες τις πνευματικές του δυνάμεις και ενώ το έργο του είχε αναγνωριστεί.

Το 1975 έχουμε την έκδοση της ποιητικής συλλογής «Ορ­γή λαού» (ποιήματα της εφταετίας) και το 1980 τα «Φιλολο­γικά απομνημονεύματα» (σειρά άρθρων αυτοβιογραφικού χαρακτήρα).

Ο Βάρναλης επίσης μετέφρασε Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Ξενοφώντα, Σοφοκλή, Κορνήλιο, Μολιέρο, Ρακίνα, Φλωμπέρ κ.ά. Αξιοπρόσεκτη επίσης είναι η μετάφραση και διασκευή για νέους του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες.

Επίσης να αναφέρουμε ότι το 1976 επανεκδίδεται «Ο Προσκυνητής», και ακολούθησε η επανέκδοση των κλασικών Σκλάβοι Πολιορκημένοι, Σολωμός Χωρίς Μεταφυσική, Φως που καίει.

Το 1985 παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του 1904 «Πυθμένες» (είναι αυτόγραφη, διασώζεται στο αρχείο του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά» και προτάσσεται επιστολή του νέου Βάρναλη στον καταξιωμένο Παλαμά).

Από τα τελευταία βιβλία που έχουν αδημοσίευτα ή αθησαύριστα έργα του είναι του Ηρ. Κακαβάνη «Ο άγνωστος Βάρναλης» με 19 αδημοσίευτα ποιήματά του (2012) και του Νίκου Σαραντάκου «Κώστας Βάρναλης Γράμματα από το Παρίσι» (2013).

Πολλά απομένει να γίνουν για να συγκροτηθούν τα Άπαντα του Κώστα Βάρναλη.

(Συνεχίζεται)

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr