rwsia-falaines-beluga

Όλη η αλήθεια για τις φάλαινες των ενυδρείων – Η βάναυση αιχμαλωσία σε video

9 Ιουλίου 201217:00

rwsia-falaines-belugaΠρόσφατα η εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution ανέφερε ότι το ενυδρείο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ υπέβαλε αίτηση στην αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ζητώντας τη χορήγηση άδειας για την εισαγωγή 18 άγριων φαλαινών beluga που αιχμαλωτίστηκαν σε ρωσικά ύδατα.


Το άρθρο αναρτήθηκε στις 29 Ιουνίου όμως μέχρι την 1η Ιουλίου είχε εξαφανιστεί σύμφωνα με το econews.gr.

Θα μπορούσε να πρόκειται για λάθος, ωστόσο η διαγραφή του άρθρου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και η ιστοσελίδα Zoe Nature προσπάθησε να διαλευκάνει την υπόθεση.

Σε άρθρο της με τίτλο «Αιχμαλωτίζοντας τις φάλαινες Beluga για να τις σώσουμε» η ιστοσελίδα Zoe Nature προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution δημοσίευσε ένα άρθρο για την εισαγωγή φαλαινών Beluga το Σάββατο και στη συνέχεια το εξαφάνισε.

Το επίμαχο άρθρο υποστήριζε ότι «το ενυδρείο της Τζόρτζια κάνει στις φάλαινες Beluga μεγάλη χάρη και ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του είδους».

Σύμφωνα με την Marilee Menard, εκτελεστική διευθύντρια της Συμμαχίας για τα Θαλάσσια Πάρκα και τα Ενυδρεία (ΑΜΜΡΑ) αυτές οι 18 φάλαινες θα διασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου για ένα βιώσιμο πληθυσμό φαλαινών beluga τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό αφορά βέβαια τον πληθυσμό των φαλαινών που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας γιατί στην πραγματικότητα δεν θα προκύψει κανένα όφελος για τον πληθυσμό των άγριων φαλαινών στα αμερικανικά ύδατα.

Πολλές από τις 34 φάλαινες beluga που φιλοξενούνται σε θαλάσσια πάρκα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων φαλαινών στο ενυδρείο της Τζόρτζια, δεν είναι πλέον σε αναπαραγωγική ηλικία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο William Hurley, επικεφαλής στο ενυδρείο της Τζόρτζια επιβεβαίωσε ότι οι 18 φάλαινες θα χρησιμοποιηθούν σε πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Βέβαια αυτά τα προγράμματα δεν γνωρίζουν πολύ μεγάλη επιτυχία.

«Μόνο δυο αρσενικά έχουν συμβάλλει επιτυχώς στις προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης σε όλη την πολιτεία» δήλωσε ο  Hurley προσθέτοντας ότι η εισαγωγή περισσότερων θηλαστικών θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αναπαραγωγής.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πριν λίγες εβδομάδες το πρόγραμμα αναπαραγωγής του ενυδρείου της Τζόρτζια στοίχισε τη ζωή σε μια νεογέννητη φάλαινα beluga.

Σχολιάζοντας το θλιβερό συμβάν, το ενυδρείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι σύνηθες να πεθαίνουν νεογέννητες φάλαινες beluga είτε στην άγρια φύση είτε σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν την ανακοίνωση τουλάχιστον ειρωνική.

Οι φάλαινες beluga αιχμαλωτίζονται στην Οχοτσκική Θάλασσα στην ανατολική Ρωσία και κρατούνται σε ενυδρεία μέχρι να πωληθούν σε θαλάσσια πάρκα.

Μόλις πέρυσι το θαλάσσιο πάρκο «Ocean Park Hong Kong» αγόρασε έξι φάλαινες beluga από μυστικό ενυδρείο στη Ρωσία, όμως γρήγορα αναγκάστηκε να αλλάξει σχέδια γιατί δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την δημόσια κατακραυγή.

Βέβαια το περιστατικό δεν εμπόδισε το ενυδρείο της Τζόρτζια να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αντίθετα ξόδεψε δυο εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικές αποστολές, προσλαμβάνοντας ρωσικά αεροπλάνα και κατασκηνώνοντας σε βραχονησίδες, με στόχο τη διεξαγωγή επιδημιολογικών ερευνών.

Ωστόσο η αποστολή του ενυδρείου δεν είναι η έρευνα για τον πληθυσμό των φαλαινών beluga στην άγρια φύση αλλά η αγορά τους από μια χώρα που από το 1990 τις αιχμαλωτίζει σε ετήσια βάση.

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πουλήσει τις φάλαινες που αιχμαλωτίζει σε οποιοδήποτε ενυδρείο πληρώνει γεγονός που σημαίνει ότι αν το ενυδρείο της Τζόρτζια αποκτήσει τα 18 θηλαστικά θα ενισχύσει τη βάρβαρη πρακτική της αιχμαλωσίας.

Γιατί όμως το  ενυδρείο της Τζόρτζια στρέφεται στη Ρωσία για νέες φάλαινες beluga;

Η βιομηχανία θαλάσσιων θηλαστικών υπό αιχμαλωσία στις ΗΠΑ περιορίζεται σημαντικά από τη Συνθήκη για την Προστασία των Θαλάσσιων Θηλαστικών.

Λόγω της Συνθήκης, που ξεκαθαρίζει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά πρέπει να μην αιχμαλωτίζονται με απάνθρωπες μεθόδους, τα θαλάσσια πάρκα και τα ενυδρεία δυσκολεύονται πάρα πολύ να αιχμαλωτίσουν φάλαινες beluga στα αμερικανικά ύδατα.

Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας τρόπος αιχμαλωσίας μεγάλου θηλαστικού χωρίς την πρόκληση τραυματισμών ή αδικαιολόγητου στρες.

Οπότε αν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για την αιχμαλωσία θαλάσσιων θηλαστικών πώς πιάνει η Ρωσία της φάλαινές της;

Αυτά τα video παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις 25 Ιουλίου 2010 στην εκπομπή Russia Today.

Τα video δείχνουν την πρακτική αιχμαλωσίας φαλαινών beluga στην Οχοτσκική Θάλασσα και την προσαρμογή τους σε συνθήκες «φυλάκισης».

Δείτε τα video

http://www.youtube.com/watch?v=5oz1NIqULPo

http://www.youtube.com/watch?v=xp0ODFdmU_Q

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr