Το όραμα ενός νέου για την Ξάνθη. Toυ Δ. Πολυχρόνη

3 Μαΐου 201408:28

Όραμα: Μια λέξη που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια από το λεξιλόγιο των ανθρώπων και ιδίως των νέων. Αυτή τη λέξη πρέπει να επαναφέρουμε στην καθημερινότητα μας, να τη λέμε και να την πιστεύουμε έχοντας στο μυαλό μας όλα αυτά που ονειρευόμαστε για το μέλλον. Εγώ θα προσπαθήσω να σας δώσω το δικό μου όραμα για την πόλη της Ξάνθης, κάνοντας έτσι την αρχή για τους νέους ανθρώπους ώστε να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσοουμε όλοι μαζί το μέλλον της.

Η Συμμετοχή

Βασική προϋπόθεση για μια όμορφη, λειτουργική και φιλική προς τους πολίτες πόλη είναι η ίδια η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση αποφάσεων. Βασικό και απαραίτητο στοιχείο της ίδιας της Δημοκρατίας, μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε άποψη για τα καθημερινά ζητήματα και μέσα από τις συλλογικές δράσεις να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο κοινής αποδοχής. Μια μορφή συμμετοχής στους δήμους είναι ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός ο οποίος έχει εφαρμοστεί σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης με πολύ καλά αποτελέσματα. Δηλαδή τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου από τους ίδιους του πολίτες μέσα από τις συνελεύσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες αποκτούν και έναν δεύτερο ρόλο, αυτόν του ελεγκτή της εκάστοτε δημοτικής αρχής και παρεμβαίνει όπου καθυστερούν οι διαδικασίες.

Ο Πολιτισμός

Η Ξάνθη αποτελεί ένα κομβικό σημείο αναφοράς Πολιτισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια. Η πόλη που γέννησε τον Μάνο Χατζιδάκι, οφείλει να προάγει τον πολιτισμό σε όλα του τα επίπεδα. Φυσικά δεν κάνει λίγα, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να περιμένουμε τις λαογραφικές εκδηλώσεις. Πρέπει ο πολιτισμός να γίνει η καθημερινότητα μας. Ο Δήμος να επιδιώκει, να επιβραβεύει και να προωθεί δράσεις όπως τα Θεατρικά, τα Μουσικά, τα Εικαστικά και άλλα δρώμενα σε όλες τις εκφάνσεις τους. Από ένα υπαίθριο θεατρικό έργο στην πλατεία με διάδραση με τους πολίτες μέχρι την παρουσίαση βιβλίων Ξανθιωτών συγγραφέων. Μουσικά, κινηματογραφικά και άλλα φεστιβάλ που θα αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας και θα την αναδείξουν στην ευρύτερη περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Δήμος αλληλέγγυος στους πολίτες

Πολλοί συμπολίτες μας αλλά κι εμείς οι ίδιοι, βιώνουμε μια κρίση όπου οι συνέπειες της στην ανεργία και τη φτώχεια είναι μεγάλες. Συμπολίτες μας αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες στη σίτιση, τη στέγαση, το ρουχισμό και την υγειονομική περίθαλψη. Σίγουρα ο Δήμος δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα κάνει τα πάντα για αυτούς, καθώς δεν εξαρτάται από αυτόν, όμως πρέπει να είναι αρωγός κινήσεων και ομάδων πολιτών που είναι αλληλέγγυοι σε αυτούς όπως τα Προϊόντα Χωρίς Μεσάζοντες, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία κ.α. Παράλληλα ο Δήμος πρέπει με ότι νομικό μέσο διαθέτει αλλά και με τη φυσική του παρουσία να αποτρέπει πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και εξώσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους λόγω δανείων, χαρατσιών κλπ.

Σύγχρονες Υποδομές

Ζούμε σε μια χώρα όπου εν έτη 2014 χρησιμοποιεί ακόμα χαρτί για σχεδόν όλες τις παροχές προς τους πολίτες. Έννοιες όπως τα πιστοποιητικά, τα χαρτόσημα και οι σφραγίδες είναι κατάλοιπα του προηγούμενου αιώνα που θα έπρεπε να έχουμε αποβάλλει εδώ και καιρό. Ζούμε στην εποχή όπου η τεχνολογία τρέχει με ραγδαίες ταχύτητες κι αυτές τις τεχνολογίες είναι που πρέπει να εντάξουμε στις λειτουργίες της καθημερινότητας μας και ο Δήμος είναι αυτός που πρέπει να κάνει την αρχή, χωρίς να περιμένει την κεντρική εξουσία.

Η υποχρηματοδότηση των Δήμων έχει οδηγήσει συν τοις άλλοις και σε απαξίωση των υποδομών και της δικής μας πόλης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Κολυμβητηρίου όπου μέσα στο χειμώνα αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα του στη θέρμανση με αποτέλεσμα το κλείσιμο του. Κι όμως, όσο παράλογο και αν φαίνεται το κολυμβητήριο μπορούσε να χρηματοδοτηθεί, αλλά ποτέ δεν έγιναν οι απαραίτητες τεχνικές ενέργειες ώστε να ενταχθεί στις υποδομές εκείνες που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ αλλά και κρατικά κονδύλια. Άρα αυτό που έχουμε ανάγκη ως Δήμος είναι να κάνουμε όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια αλλά κυρίως να διεκδικήσουμε τα απαραίτητα χρήματα για τη λειτουργία των υποδομών μας.

Γνωρίζω ότι κάποιοι συμπολίτες μου διαβάζοντας αυτές τις ιδέες – σκέψεις αναρωτιούνται κατά πόσο μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Εγώ από τη μεριά μου έχω να τους πω ότι είναι στο δικό μας χέρι αν θα μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε. Αυτό που σήμερα αποτελεί ένα όνειρο, μπορεί αύριο να αποτελεί την πραγματικότητα στην πόλη μας. Και η Ξάνθη το αξίζει.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr