Όταν το Viadiplomacy έγραφε για το πρόβλημα χρηματοδότησης του TAP από την EBRD

14 Δεκεμβρίου 201709:39

Δύο άρθρα, το ένα του Viadiplomacy.gr με τίτλο “Η EBRD o TAP και οι προϋποθέσεις που δεν πληρούνται για τη χρηματοδότηση” και ένα του Kavalapress.gr με τίτλο “Και όμως, η Καβάλα είναι ικανή να σταματήσει τον TAP” είχαν αναδείξει το σοβαρό κίνδυνο χρηματοδότησης του TAP από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Συγκεκριμένα το άρθρο του Viadiplomacy.gr σημείωνε: “Δέκα διαφορετικές Προδιαγραφές Απόδοσης των έργων για χρηματοδότηση οι οποίες είναι αυστηρότατες και οι οποίες φαίνεται να μην καλύπτονται από τον ΤΑΡ κάνουν το έργο όχι μόνο αδύναμο ως προς τη χρηματοδότηση αλλά και αμφίβολο ως προς την ικανότητα της Κοινοπραξίας να το υλοποιήσει χωρίς να βλάψει τις τοπικές κοινωνίες.” (διαβάστε όλο το άρθρο εδώ)

Ενώ το Kavalapress.gr δύο μήνες πριν το άρθρο του viadiplomacy.gr στις 20 Νοεμβρίου του 2016 ανέφερε:  Η στάση της Κοινοπραξίας να μην στείλει κανένα δελτίο τύπου στα ΜΜΕ αναφορικά με τον απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε την προσφυγή των Δήμων Καβάλας, Σερρών , Εμμανουήλ Παππά και Δοξάτου για την όδευση, προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση. Οι Δήμοι με τις προσφυγές ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση σχετικά με την έγκριση των περιβαντολλογικών μελετών στις περιοχές όπου αντιδρούν οι κάτοικοι και η συζήτηση αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο

Σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει την ενέργεια της Κοινοπραξίας ως στάση αναμονής μέχρι τον Φεβρουάριο για να τοποθετηθεί συνολικά. Ο συνδυασμός όμως κάποιων γεγονότων δίνουν μια άλλη εξήγηση όχι τόσο θετική για την Κοινοπραξία και για το ίδιο το έργο. Η απόφαση του ΣτΕ, η παύση των έργων στην Καβάλα μετά την αντίδραση των κατοίκων – πιθανόν και στις Σέρρες – το θολότοπίο στα ανταποδοτικά (σε λίγες ημέρες αναλυτικό άρθρο) αλλά και η επικοινωνιακή πολιτική της Κοινοπραξίας, μπορούν να προκαλέσουν εξελίξεις επικίνδυνες για το έργο (Διαβάστε όλο το άρθρο και η σχέση της χρηματοδότησης με το Αζερμπαϊτζάν εδώ)

Η EBRD αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με το δάνειο για τον TAP

Σύμφωνα με το euractiv.gr ,καθυστερήσεις στην απόφασή της για τη χορήγηση δάνειου δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline – TAP) παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς το συμβούλιο της τράπεζας επέμεινε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να αξιολογήσει το έργο.

Στο πλαίσιο των τεράστιων δαπανών που συνδέονται με το σχέδιο, οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει περίπου 1,5 δις ευρώ –το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της τράπεζας της ΕΕ.

Το συμβούλιο της τράπεζας ανέβαλε τη λήψη απόφασης σχετικά με το δάνειο για τον TAP, εκφράζοντας την ανάγκη για διεξοδικότερη εξέταση του έργου.

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καθυστέρηση στην απόφαση του συμβουλίου, αναφέροντας την αυξανόμενη δράση της κοινωνίας των πολιτών ως πρωταρχικό παράγοντα. Τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 4.000 άτομα έχουν έρθει σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕπ, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο TAP.

Ο TAP και ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου στο σύνολό τους δέχτηκαν δριμεία κριτική, εξαιτίας της εξάρτησής τους από χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, παρά τις ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, οι αγρότες στη νότια Ιταλία έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για τις καταστροφικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι κατασκευαστικές εργασίες στις καλλιέργειές τους.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Επίτροπος για το κλίμα, Miguel Arias Cañete, παραδέχτηκε ότι η Επιτροπή δεν είχε προβεί σε κλιματική αξιολόγηση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου.

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, ο κ. Cañete επέμεινε ότι η πρόσβαση στους φυσικούς πόρους θα επιτρέψει στις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης να καταργήσουν σταδιακά τους ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ύστερα από την έκρηξη στις εγκαταστάσεις Baumgarten της Αυστρίας, οι γειτονικές χώρες φοβούνται για ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, καθώς ο χώρος θα είναι εκτός σύνδεσης για αρκετές ημέρες και η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών.

Ταυτόχρονα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης εφοδιασμού με φυσικό αέριο βρίσκεται η Ιταλία. Ο υπουργός Βιομηχανίας Carlo Calenda ισχυρίστηκε ότι «αν είχαμε τον TAP, δεν θα έπρεπε να κηρύξουμε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», καθώς οι τιμές σημείωσαν ρεκόρ ανόδου με 47 ευρώ ανά megawatt/ώρα.

Τέλος, η Κροατία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που πλήττονται άμεσα.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr