Πώς φτάσαμε στα 580 λουκέτα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσα σε μια δεκαετία

2 Ιουνίου 201612:49

Λουκέτα παντού! Ούτε ο κλάδος των ιδιωτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών γλίτωσε από την «καταιγίδα».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ)
σε συνέντευξή του αναφέρεται σε ένα μείγμα προβλημάτων στην αγορά, από τις παθογένειες του ΕΣΠΑ μέχρι τις ανεξέλεγκτες επιχειρήσεις που λειτουργούν στις προσχολικές ηλικίες (παιδότοποι, εργαστήρια, παράνομοι βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.ά.).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Ναυτεμπορική» η Ομοσπονδία ζητά άμεση καταβολή του 44% των εθνικών πόρων του προγράμματος επιδότησης, ήτοι 73,6 εκατ. ευρώ κι επιπλέον την 3η δόση από τους περιφερειακούς πόρους που δικαιούται ο κλάδος -περίπου 90 εκατ. ευρώ συνολικά-, ποσό που θα καλύψει την αναγκαία ρευστότητα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να μην καταστούν προβληματικές.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες του κλάδου, ιδιωτικές και δημόσιες, επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), που επενδύει σε τέτοιες πολιτικές στο πλαίσιο της αρχής για ενίσχυση της προσχολικής μέριμνας. Η δραστηριότητα επιδοτείται σχεδόν εξολοκλήρου – παλαιότερα αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους και πλέον από ένα μίγμα ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Η διαφορά ιδιωτικών και δημόσιων δομών έγκειται στην γκάμα των προσφερομένων υπηρεσιών. Οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν σε εκπαίδευση, γλώσσες, αθλητικές δραστηριότητες και σπορ, όπως κολύμβηση, ιππασία κ.ά. και απευθύνονται σε μια ευρύτερη μερίδα της κοινωνίας που είναι σε θέση να πληρώσει υψηλά δίδακτρα – έσοδα με τα οποία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει αναφέροντας:

Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το 2007, είχε προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 για να καλύψει 15.000 νήπια και βρέφη (με ετήσια δίδακτρα πάνω από 5.000 ευρώ), σε μια εποχή που το όριο ετήσιου εισοδήματος των γονιών για ένταξη στο πρόγραμμα ήταν 100.000 ευρώ, όπως εξηγεί στη «N» ο κ. Σταθόπουλος, τονίζοντας ότι «περί το 2012 οι πόροι εξαντλήθηκαν και το κράτος ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βάλουν πλάτη. Δυστυχώς όμως η κρίση εξάντλησε και τις αντοχές των επιχειρήσεων…». Εξηγεί ότι σήμερα το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα έχει περιοριστεί στις 27.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 184 εκατ. ευρώ (με τα ετήσια δίδακτρα να κυμαίνονται σε 1.900 έως 2.900 ευρώ).

Η χρηματοδότηση στην τρέχουσα παιδαγωγική χρονιά έχει διαιρεθεί σε τρεις πηγές χρηματοδότησης: περιφερειακοί πόροι (89.956.611 ευρώ), ΕΠΑΝΑΔ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθηση) 47.934.834 ευρώ και εθνικοί πόροι 46.105.555 ευρώ.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε εισπράξει από τους εθνικούς πόρους ούτε ένα ευρώ» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος, εξηγώντας ότι οι δομές οι οποίες συμμετέχουν στη δράση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, καθότι οφείλουν μισθούς, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς κ.ά. Κι αν δεν λάβουν φορολογική ενημερότητα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Όπως αναφέρει, έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να ενημερωθεί από τους αρμοδίους πότε θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και πώς θα γίνει η διαχείριση των κονδυλίων στην επόμενη παιδαγωγική χρονιά 2016-17, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όπως σημειώνει, το υπόλοιπο προϋπολογισμού του προγράμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι 80 εκατ. ευρώ.

Η αγορά, η οποία έχει χάσει περίπου το 33% του δυναμικού της την τελευταία δεκαετία, με την αξία της να υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ, απειλείται από νέο κύμα λουκέτων. Πανελλαδικά λειτουργούν περίπου 1.200 δομές, με 17.000 εργαζόμενους που φροντίζουν 55.000 νήπια και βρέφη. Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, «τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 580 επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της απουσίας ελέγχων σε επιχειρήσεις που στοχεύουν στις προσχολικές ηλικίες αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού από την Εκκλησία, το Στρατό, τους δήμους και κάποιους δημόσιους φορείς που λειτουργούν χωρίς την ανάλογη άδεια. Αντίθετα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για να επιβιώσουν πρέπει να κάνουν αγώνα, καθώς ελέγχονται αυστηρά και αδειοδοτούνται με ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr