Πώς να φτιάξετε τα καλύτερα γεμιστά

25 Σεπτεμβρίου 201520:00

Υλικά

3 μεσαίες ώριμες ντομάτες και 3 ακόμη για τον χυμό τους
3 πράσινες πιπεριές
2 μέτρια κολοκύθια
2 μελιτζάνες, τις χοντρές τσακώνικες
1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι (κατά προτίμηση Καρολίνα)
3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
2 – 3 σκελίδες σκόρδο (ή και παραπάνω αν σας αρέσει)
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος και 1 κουταλιά της σούπας ξερός
αλάτι, πιπέρι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4-5 μέτριες πατάτες

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε στο ταψί. Πρώτα κόβουμε ένα «καπάκι» κατά μήκος από τις μελιτζάνες και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε. Κόβουμε και από τα κολοκύθια κατά μήκος ένα «καπάκι», τα αδειάζουμε κι εκείνα, τρίβουμε την ψίχα και την κρατάμε σε ένα μπολάκι. Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια από το εσωτερικό, κόβουμε και από τις ντομάτες. Αδειάζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και αλέθουμε την ψίχα στο μπλέντερ μαζί με τις 2 – 3 ντομάτες (που έχουμε για χυμό).

Γέμιση: Υπολογίζουμε 1 κουταλιά της σούπας ρύζι για κάθε γεμιστό, περίπου 3 φλιτζάνια υγρού που τα παίρνουμε γεμίζοντας 3 φλιτζάνια νερό, τα οποία αφήνουμε κατά μέρος. Με αυτά θα περιχύσουμε μετά τα γεμιστά μέσα στο ταψί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά, την ψιλοκομμένη ψίχα μελιτζάνας (ξεπλυμένη και στυμμένη), λίγο από την ψίχα των κολοκυθιών. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και γύρω στα 2½ φλιτζάνια πολτό ντομάτας (από τα εσωτερικά που αδειάσαμε αλλά και από τις επιπλέον ντομάτες που λιώσαμε σε μύλο λαχανικών ή στο μπλέντερ) και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα λαχανικά περίπου μέχρι τη μέση. Όση γέμιση περισσέψει τη βάζουμε χύμα στο ταψί, ανάμεσα στα γεμιστά. Κόβουμε τις πατάτες μακρόστενες και τις βάζουμε και αυτές στο ταψί-βοηθάνε στο να στηρίζονται όρθια τα γεμιστά.

Περιχύνουμε τα γεμιστά με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε στο ταψί περίπου 2 –2 1/2 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Όταν γίνει το φαγητό, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε. Όσο πιο κρύα τόσο καλύτερα, τρώγονται θαυμάσια και την επόμενη μέρα.

Πηγή: athensvoice.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr