Προσφυγικό: Μετά τις ΜΚΟ η κυβέρνηση τρέχει για το άσυλο -Αλλαγές στη διαδικασία

6 Φεβρουαρίου 202011:31

Σε πολλαπλά επίπεδα τρέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για το προσφυγικό να αποδώσει μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.

Η αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ΜΚΟ αποτελεί την πρώτη παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, ενώ ακολουθούν διορθωτικές κινήσεις για δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί.

Προσφυγικό: Νέες πρωτοβουλίες για τη διαδικασία ασύλου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες που θα αφορούν την διαδικασία ασύλου. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου έχει αρχίσει, με βάση τα πρώτα στοιχεία, να αποδίδει και ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί. Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση, με τον χρόνο να πιέζει, παρακολουθούν κάθε λεπτομέρεια και αναζητείται τρόπος να βελτιωθούν προβλήματα που έχουν εντοπιστεί.

«Είναι σίγουρο ότι μια διαδικασία η οποία εφαρμόζεται αναδεικνύει και μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να διορθωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. Έτσι, εξετάζονται μέτρα που θα επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τις αποφάσεις ειδικά στον δεύτερο βαθμό. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις και οι αλλαγές θα περιληφθούν σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην Βουλή.

Στις αρχές του έτους λίμναζαν περίπου 80 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου και στόχος της κυβέρνησης είναι το 60 τοις εκατό από αυτές να έχει εξεταστεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς για περίπου 50 χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα και ειδικά στα νησιά. Η επίτευξη αυτού του στόχου εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση της «χύτρας που βράζει», ειδικά στα νησιά. Ο λόγος είναι ότι όσοι υπαχθούν σε καθεστώς ασύλου θα μπορέσουν να κινηθούν ελεύθερα πλέον και να μετακινηθούν και σε άλλες χώρες, ενώ όσοι δεν το δικαιούνται θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν.

Ήδη τα στοιχεία για τις επιστροφές δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση καθώς τον πρώτο μήνα του έτους έχουν γίνει 80 σε σχέση με τις 300 συνολικά που είχαν γίνει το προηγούμενο έτος. «Και οι παράνομοι, όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία, θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση υποστήριξης των επιστροφών σε τρίτες χώρες, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν επιβεβλημένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αναλογική κατανομή των βαρών. Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αλλαγές του κανονισμού του Δουβλίνου, όμως, οι όποιες πρωτοβουλίες και δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να οριστικοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2020, κατά την γερμανική προεδρία.

iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr