Ψωμί με γιαούρτι

30 Σεπτεμβρίου 201909:36

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 11 ώρες, Ψήσιμο: 1 ώρα 

Υλικά (για 1 παραλληλόγραμμη φόρμα περίπου 15 x 35 εκ.)

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 25 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ), χοντροθρυμματισμένη                                                   
  • 400 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη          
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο για το άλειμμα της φόρμας

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το μέλι, το γιαούρτι και το λάδι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε τα άλευρα και το αλάτι και ζυμώνουμε (με τα χέρια ή στο μίξερ) για περίπου 10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.

Μετά, τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε για περίπου 8 ώρες (ή όλο το βράδυ) – έτσι θα γίνουν ζυμώσεις που θα δώσουν υπόξινη γεύση στο ψωμί.

Βγάζουμε από το ψυγείο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να αναμειχθούν. Ξανακαλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε άλλη 1/2 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και λαδώνουμε ελαφρώς τη φόρμα.

Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 55 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr