«Σύννεφα υδρογόνου» πάνω από EastMed & πετρελαϊκά ελληνικά έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

17 Φεβρουαρίου 202009:30

Τείχος προστασίας υψώνει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο σε φυσικό αέριο και ορυκτά καύσιμα, μέσα από έναν κατάλογο έργων μεταξύ των οποίων ο EastMed, αλλά και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

«Λύση» πρόβλεψης ώστε οι αγωγοί να μεταφέρουν και υδρογόνο «εξετάζεται» από την Ελλάδα

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε συζήτηση που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τέθηκαν υπό αμφισβήτηση αρκετά έργα που έρχονται σε αντίθεση με τον ενεργειακό σχεδιασμό για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς στην ατζέντα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, αποθήκευση ενέργειας, έξυπνα δίκτυα, υπεράκτια αιολικά, υδρογόνο, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, που περιγράφοντας ως τα ενεργειακά έργα στα οποία θα δίνει έμφαση (και χρηματοδότηση) στο εξής η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρονται, στη συζήτηση εμφανίστηκε πρόταση ακόμα και για την άσκηση βέτο Τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και το φυσικό αέριο που έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τον άνθρακα και το πετρέλαιο μπαίνουν στο περιθώριο: είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να απορριφθεί πρόταση για άσκηση βέτο στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ επειδή έργα φυσικού αερίου παραμένουν στη λίστα των «έργων κοινού ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest, PCI) και είναι συνεπώς υποψήφια για Κοινοτική χρηματοδότηση, με τη λίστα να περιλαμβάνει ουκ ολίγα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.

«Στον τέταρτο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται ο EastMed, ο IGΒ (ελληνοβουλγαρικός αγωγός), το FSRU (πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και η αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Είναι όλα έργα μετάβασης και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Καλύπτουν την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα και είναι απαραίτητο να γίνουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον δρόμο προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση» είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο την εμφανίζει να δίνει «μάχη» για τα εν λόγω έργα.

Όπως αναφέρεται, η ίδια υποστήριξη κατά την παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η διαδικασία της μετάβασης στην οικονομία χωρίς άνθρακα το 2050 είναι απαραίτητο να υποστηριχτεί από έργα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και από το καύσιμο μετάβασης που είναι το φυσικό αέριο. «Χώρες που καθορίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος του Green Deal, όπως η Γερμανία, στηρίζονται στην ενεργειακή ασφάλεια που προσφέρει το φυσικό αέριο», ανέφερε η Μ. Σπυράκη.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η λύση που εξετάζεται, «δεδομένου ότι υποδομές όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου που κατασκευάζονται τώρα θα έχουν διάρκεια ζωής αρκετών δεκαετιών, είναι να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι αγωγοί να μπορούν να μεταφέρουν και υδρογόνο». Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει αναφερθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα αναθεωρηθεί ο Κανονισμός για τα διευρωπαϊκά δίκτυα με στόχο η επόμενη λίστα των PCI που θα εκδοθεί το 2021 να είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική για την απανθρακοποίηση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr