Η Βαρβάρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Θράκης αλλά θα το βρούμε παντού στη Βόρεια Ελλάδα και σε κάποια νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παραδοσιακά φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και ανήμερα της γιορτής, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου, μοιράζεται σε 3 σπίτια. Γίνεται ουσιαστικά μια ανταλλαγή Βαρβάρας και δεν λείπει και ο απαραίτητος συναγωνισμός για το ποια νοικοκυρά κάνει την καλύτερη, μια και οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες.
Το έθιμο είναι πασπαλισμένο με ιστορίες. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, όπου πρόσφεραν αυτό το σιταρόζουμο στη Θεά Εκάτη για να προστατεύσει το σιτάρι που μόλις είχαν σπείρει. Σήμερα φτιάχνεται από τις νοικοκυρές για να “γλυκαθεί” η Αγία Βαρβάρα και να προστατέψει τα παιδιά από τις αρρώστιες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μια πολύ θρεπτική και πεντανόστιμη γλυκιά σούπα που πραγματικά αξίζει να την φτιάχνεις συχνά, καθώς αποτελεί και πηγή φυσικών προβιοτικών.
Ασουρέ, τα “Βαρβάρα” των μουσουλμάνων
Το ίδιο γλυκό κάνουν και οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης γιορτάζοντας την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο μοιράζουν σε γείτονες μουσουλμάνους και Χριστιανούς.
Οι μουσουλμάνοι το σερβίρουν τον πρώτο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ και συγκεκριμένα στις 10 του μήνα όταν γιορτάζεται η Ημέρα του Ασουρέ.
Τα υλικά
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ίδια παντού, τουλάχιστον ως προς την βάση της συνταγής, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ανά περιοχή χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά.
Σιτάρι αποφλοιωμένο, ζάχαρη κρυσταλλική η καστανή, σταφίδες ελληνικές, αλεύρι, σουσάμι, κανέλα, καρύδια είναι από τα βασικά υλικά. Στο κατάστημα “Τω εφ Εν τω Καρπώ” που βρίσκεται στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης μας πρότειναν και κάποια άλλα υλικά όπως αποξηραμένα φρούτα τα οποία δίνουν μια πιο γλυκιά γεύση
500 γραμμάρια σιτάρι αποφλοιωμένο βιολογικό (είναι πολύ οικονομικό)
250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (εγώ βάζω καστανή)
1 χούφτα σταφίδες ελληνικές
3 κουταλιές αλεύρι
50 γραμμάρια σουσάμι
κανέλα, καρύδια για το σερβίρισμα
Πλένουμε το σιτάρι με παγωμένο νερό πάρα πολύ καλά μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι καθαρό.
Για να φουσκώσουμε το σιτάρι έχουμε δύο επιλογές.
Παραδοσιακά το μουλιάζουμε από βραδύς. Αν δεν προλάβουμε μπορούμε να ρίξουμε στο σιτάρι καυτό νερό και να το αφήσουμε να μουλιάσει για μόλις 3 ώρες. Είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιτάρι και 3 λίτρα νερό. Βράζουμε περίπου για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις σταφίδες και αφήνουμε ακόμα πέντε λεπτά.
Πάμε τώρα να χυλώσουμε τη σούπα. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το αλεύρι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αυτό γίνεται σε περίπου ένα λεπτό. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα άλλο δοχείο και προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό μέχρι να διαλυθεί. Προσοχή δεν βάζουμε ζεστό νερό για να μην “κόψει” το αλεύρι. Αφού διαλυθεί, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι και ανακατεύουμε.
Καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο και το σουσάμι και βάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στη σούπα.
Η Βαρβάρα μας είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να έχει χυλώσει πάρα πολύ γιατί στην πορεία πήζει κι άλλο.
Σερβίρουμε σε μπολ με κανέλα, καρύδια και το υπόλοιπο σουσάμι.
Αυτή είναι μια απλή εκδοχή. Παραδοσιακά η Βαρβάρα φτιάχνεται με 9 υλικά, οπότε μπορούμε ανάλογα με το γούστο μας να ρίξουμε μέσα αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ρόδι, αμύγδαλα ή κομμάτια μήλου.
Εγώ προτιμώ την απλή Βαρβάρα, αλλά γούστα είναι αυτά!
Για να γιορτάσεις το χειμώνα που ήρθε, για να προστατεύσεις τα παιδάκια σου από αρρώστιες, για να τιμήσεις το έθιμο ή απλά για να απολαύσεις ένα θρεπτικό και νοστιμότατο γλυκό. Όποιο λόγο κι αν διαλέξεις, η γεύση της Βαρβάρας θα σε αποζημιώσει.
Πολλές νοικοκυρές προτιμούν τη βαρβάρα πολύ πηχτή – είπαμε οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες. Για να βγει πολύ πηχτή βράζουμε το σιτάρι σε 1 1/2 λίτρο νερό, αντί για 3 λίτρα και χρησιμοποιούμε 4 κουταλιές αλεύρι αντί για 3. Βγαίνει εξίσου νόστιμη, αλλάζει απλά η υφή της.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;