Σωκράτης Ξυνίδης: Αυτό το ταξίδι πρέπει να το κάνει ο Τσίπρας μόνος

7 Φεβρουαρίου 201720:09

Διάβασα στις 2-2-2017 στο PROTAGON το άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη με τίτλο «Ξέρεις από Tesla;». Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ψάχνει ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας προκειμένου να πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων («gigafactory»). Ότι μεγάλες χώρες «σφάζονται» για να προσελκύσουν τους επενδυτές αλλά όχι η Ελλάδα. Η παραδομένη Ελλάδα της εσωστρέφειας και της μειωμένης αυτοπεποίθησης. Η επένδυση αφοράεργοστάσιο παραγωγής μπαταριών και οχημάτων, αντίστοιχο εκείνου που ο κολοσσός δημιουργεί στη Νεβάδα και αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σωστά ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει το τζετ και να πάει στον επικεφαλής της εταιρείας και να του πετάξει τον χάρτη της Ελλάδας στα πόδια.»

Προσθέτω προσφέροντάς του πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα:

1)Εκτός του δεδομένου της ηλιοφάνειας της πατρίδας μας, που ούτως ή άλλως είναι δέλεαρ για την TESLA, να προσφέρει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια που η ίδια η εταιρεία θα παράγει από βαθιά γεωθερμία του Γεωθερμικού Πεδίου του Δέλτα του Νέστου. Το πεδίο αυτό κατακυρώθηκε σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, που διενεργήθηκε επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και υπουργίας Γιάννη Μανιάτη, αλλά η βουτιά των τιμών πετρελαίου απέτρεψε τότε τους πλειοδότες (μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής) να προχωρήσουν σε επένδυση. Για να γίνει κατανοητό μιλάμε για γεωτρήσεις που ανεβάζουν γεωθερμικό ρευστό σε κατάσταση ατμού και τουρμπίνα που εγκαθίσταται στο σημείο της γεώτρησης και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειώνω για τους γκρινιάρηδες ότι υπάρχει αρκετά απλουστευμένο καθεστώς που ευνοεί το εγχείρημα. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει όλα τα όπλα για να επέμβει σε κάθε απρόβλεπτη δυσκολία.

2)Να προσφέρει διαθέσιμη δημόσια γη. Στην περιοχή της Ξάνθης υπάρχει καταγεγραμμένη τέτοια γη, που με κάποιες μικρές ρυθμίσεις και χωρίς βαριές διαδικασίες μπορεί να προσφερθεί με αντάλλαγμα.

Τα παραπάνω σε συνάρτηση με το μειωμένο κόστος που έχει η εργασία στην Ελλάδα, τη γεωγραφική θέση της (400 χλμ από την Κων/πολη, 400 της Σόφιας, 500 του Βουκουρεστίου,400 των Σκοπίων,700 της Αθήνας και 200 της Θεσ/νίκης) και τις υποδομές της περιοχής (κόμβος Εγνατίας οδού στα 10 χλμ, λιμάνι Καβάλας στα 50 χλμ, Αλεξανδρούπολης στα 100 χλμ, αεροδρόμια Χρυσούπολης στα 40 χλμ και Αλεξανδρούπολης στα 100 χλμ) αποτελούν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για κάθε επενδυτή.

Επιπλέον,όλο το απορριπτόμενο γεωθερμικό ρευστό (μετά την ηλεκτρο-παραγωγή σε θερμοκρασίες>90οC) θα είναι διαθέσιμο για τηλεθέρμανση οικισμών και θέρμανση θερμοκηπίων αλλάζοντας τα πάντα στη Θράκη.

 Πρέπει να τονίσω ότι συζητάμε για χρήση Α.Π.Ε. (ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια) και άρα για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιαμετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς. Ήδη επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια) λειτουργούν με γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας (μέχρι 90 βαθμούς Κελσίου) με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (δεν «καίνε» τίποτα, μόνο νεράκι της γης αντλούν). Άρα παρότι μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις το περιβάλλον και οι ζωές των ανθρώπων δεν επηρεάζονται αρνητικά.

 Η ευκαιρία που δίνει αυτή η επένδυση είναι μοναδική για τη χώρα. Είναι restart από μόνη της.

 Είναι μοναδική για τη Θράκη. Δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να αναφερόμαστε στην ιδιαιτερότητά της και να φοβόμαστε ή να κινδυνολογούμε.

 

 Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν μια μοναδική ευκαιρία. Ίσως πιο σημαντική και από την αξιολόγηση. Είναι πατριωτικό τους καθήκον να μην τη χάσουν.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr