Τάρτα με κολοκύθα και κατίκι Δομοκού

30 Σεπτεμβρίου 201408:51

Υλικά

Για τη βάση 1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού (τη βρίσκουμε στα ψυγεία και τους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για τη φόρμα
Για τη γέμιση 1 κιλό κολοκύθα, ψίχα, σε κύβους των 2 εκ.
1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ ( προαιρετικά) αν δεν βρούμε, στη θέση του μπορούμε να βάλουμε κύμινο σε σκόνη ή κόλιανδρο ξερό σε σκόνη
3 αβγά, χτυπημένα
300γρ. κατίκι Δομοκού, ανακατεμένο καλά μέχρι να αφρατέψει
½ φλιτζανιού γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη ή κασέρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα με διάμετρο 26 – 28 εκ. και στρώνετε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Το τρυπάτε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 45 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε εκεί τους κύβους κολοκύθας. Τους ψήνετε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (δεν θα μαλακώσουν ιδιαίτερα, αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια, όταν θα ψήσετε την τάρτα).

Βήμα 3

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζετε αμέσως τους καυτούς κύβους με το μισό μίγμα ρας-ελ-χανούτ. Τους ανακατεύετε μέσα στο ταψί και, όταν κρυώσουν λίγο, τους ψιλοκόβετε, τους αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ξανά.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα αβγά, το κατίκι Δομοκού και τη γραβιέρα (ή το κασέρι) και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το υπόλοιπο ρας-ελ-χανούτ, ελάχιστο αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε την ψιλοκομμένη κολοκύθα και ανακατεύετε απαλά.

Βήμα 5

Για την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε από το ψυγείο τη φόρμα με τη ζύμη, αφαιρείτε τη διάφανη μεμβράνη και αδειάζετε τη γέμιση στη ζύμη. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ψήνετε την τάρτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρετε ζεστή.

Σημείωση: Κολοκύθα πωλείται ολόκληρη, σε κομμάτια και ψίχα, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και, φυσικά, σε λαϊκές αγορές και μανάβικα. Το ιδιαίτερα αρωματικό βορειοαφρικάνικο μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ πωλείται έτοιμο σε μπαχαράδικα.

Πηγή:www.olivemagazine.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr