Το πρόγραμμα CONNECTIONs και τα oφέλη για τη μελέτη των οδικών αξόνων στη διασυνοριακή περιοχή

13 Μαρτίου 201311:37
Στον απολογισμό του έργου Connections που ήδη ολοκληρώθηκε προχώρησε την ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης ο οποίος πέρα από τις δράσεις του ίδιου του προγράμματος αναφέρθηκε και στα οφέλη της διασυνοριακής συνεργασίας τα οποία επιτρέπουν την ανάπτυξη οράματος και σχεδιασμού προς όφελος Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Η παρουσπίαση του προγράμματος CONNECTIONs έγινε από Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη και τον Μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ξάνθης Καρυοφύλλη Μπεμπεκίδη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την ελληνική και την βουλγαρική πλευρά με στόχο να προωθήσει μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη στη διασυνοριακή περιοχή μέσα από τη δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου μεταφορών με ιδιαίτερη έμφαση στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Κυρίως αφορά στη μελέτη των δεδομένων ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο σήμερα και να υπάρξει πρόβλεψη για τον κυκλοφοριακό φόρτο την περίοδο 2015-2030, ανέφερε ο Κ. Μπεμπεκίδης.Επιμέρους στόχοι του έργου ήταν: α) να επιτευχθεί μια αποδοτική οργάνωση και διαχείριση των μεταφορών και των δικτύων μεταφορών και β) να αναπτυχθεί ένα κοινό σύστημα για τη δημιουργία νέων διασυνοριακών διαδρομών με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο όμως όπως τόνισε ο κύριος Καραλίδης πέρα από τα προγράμματα που υλοποιούνται θα πρέπει οι δύο περιοχές να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έξω από ανταγωνιστικότητα και άλλες αντιπαλότητες.Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου είναι:

Έρευνα και μελέτη του δικτύου μεταφορών και της κατάστασης κυκλοφορίας στη διασυνοριακή περιοχή (GR)
Επεξεργασία μιας στρατηγικής για μια βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών στη διασυνοριακή περιοχή (BG)
Δράσεις δημοσιότητας (BG – GR)
Εγκατάσταση 20 πληροφοριακών περιπτέρων (info kiosks) με πληροφορίες τουριστικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη διασυνοριακή περιοχή π.χ. τουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα , μεταφορές, ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια, Δημόσια διοίκηση και Τοπική αυτοδιοίκηση, Υγειονομικά ιδρύματα, Ξενοδοχεία – καταλύματα κλπ. (14 BG – 6 GR)

Στόχος να επιτευχθεί η ανάπτυξη κατάλληλων οδικών υποδομών για διευκόλυνση μετακίνησης ανθρώπων –προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ της διασυνοριακής περιοχής με μείωση του χρόνου πρόσβασης, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών – επιχειρηματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ της διασυνοριακής περιοχής που θα προκύψει απο την δημιουργία των παραπάνω οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων. Μάλιστα όπως τόνισε ο κύριος Καραλίδης ήδη για το Δημάριο οι 11 μελέτες έχουν ανάδοχο ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και η 12 η ενώ έως το τέλος του χρόνου μπαίνει και ο ανάδοχος για την μελέτη που αφορά στο κομμάτι Σμίνθη Εχίνος

Έτσι μέσα από την ολοκλήρωση των δράσεων και των μελετών ένας οδικός άξονας ο οποίος μπορεί να είναι υψίστης σημασίας για την περιοχή και ωστόσο μένει ανενεργός αποκτά πλέον υπόσταση δίνοντας μια πραγματικά αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr