Τράπεζες: Φεύγουν 5.000 εργαζόμενοι και κλείνουν 500 καταστήματα από Σεπτέμβριο

19 Ιουλίου 201312:37

Ταχείες διαδικασίες μείωσης των εργαζομένων και των καταστημάτων των τραπεζών προβλέπονται στον τραπεζικό κλάδο, στο πλαίσιο των διαδικασιών που ακολουθούν την ανακεφαλαιοποίηση.

Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση, δηλαδή αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο και μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα φύγουν 4.000 έως 5.000 εργαζόμενοι και θα κλείσουν περί τα 400-500 καταστήματα.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αναλόγως των συνθηκών, καθώς εκτιμάται ότι ο στόχος είναι σε σύνολο των 56.000 εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο (στοιχεία τέλους του 2012) και περί τα 4.100 καταστήματα στην Ελλάδα, ο στόχος είναι να επέλθει μείωση κατά 25%-30% μέσα σε μια διετία.

Ήδη οι 4 συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα περιλαμβάνουν και τα λεγόμενα πρόγραμματα «sabbatical».

Όλες οι τράπεζες και ειδικά αυτές που προχώρησαν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στο κλείσιμο αρκετών υποκαταστημάτων τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 450 έως 500 έως τις αρχές του 2014.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.500 με 5.000 εργαζόμενοι θα είναι υπεράριθμοι. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις όπως είναι στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (όμιλος Πειραιώς) εκτιμάται ότι λόγω συνταξιοδότησης θα αποχωρήσουν στα επόμενα δυο χρόνια περίπου 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών, με την ολοκλήρωση των νομικών συγχωνεύσεων οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα κληθούν να συρρικνώσουν το νέο δίκτυο που θα προκύψει από τη συνένωση των τραπεζών, ενώ σταδιακά -και σε βάθος διετίας- θα απομακρύνουν και το «πλεονάζον» εργατικό δυναμικό. Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ του κάθε νέου σχήματος. Στόχος, φυσικά, είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας που ζητά μετ’ επιτάσεως η τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι πως στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό διπλοκάλυψης φθάνει ακόμη και το 40%, αφού τα τραπεζικά καταστήματα είναι κυριολεκτικά το ένα απέναντι στο άλλο.

Οι τράπεζες πάντως επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή και το λεγόμενο πρόγραμμα «sabbatical», που με επιτυχία είχε εφαρμοστεί πριν από 4 χρόνια , από τον όμιλος της Πειραιώς.

Το «sabbatical» δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να αποχωρήσει από την τράπεζα για δύο ή τρία χρόνια, λαμβάνοντας το 50% και 60% των μηνιαίων αποδοχών του (και το σύνολο των κρατήσεών του, ασφαλιστικών εισφορών), χωρίς να χάνει τη δυνατότητα επιστροφής σε πλήρη απασχόληση μετά το πέρας της 3ετίας. Το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί για 190 εργαζομένους (στόχος ήταν να ξεπεράσουν τους 150), με το όφελος για την τράπεζα (από τη διετή και τριετή αποχώρηση των εργαζομένων) να έχει ανέλθει σε περίπου 3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Χρήση του προγράμματος είχαν κάνει, τότε σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως γυναίκες (μητέρες) και άτομα ηλικίας από 30 έως 35 ετών. Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς πολλοί από τους εργαζόμενους που έκαναν χρήση του προγράμματος προχώρησαν και σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ από το  newmoney.gr 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr