UNICEF: Τα αποκλεισμένα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών υποφέρουν ψυχολογικά, αντιμέτωπα με ένα αβέβαιο μέλλον

5 Μαΐου 201707:00

Σχεδόν 75.000 πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 24.600 παιδιών που βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τα Δυτικά Βαλκάνια, κινδυνεύουν από ψυχολογικό στρες εξαιτίας της παρατεταμένης κατάστασης αβεβαιότητας, προειδοποίησε η UNICEF σήμερα. Παρά το γεγονός ότι έχουν νόμιμο δικαίωμα να ενταχθούν σε οικογένειες σε χώρες προορισμού της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή η Σουηδία, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο που είναι αποκλεισμένοι δεν γνωρίζουν εάν ή πότε θα τους επιτραπεί να προχωρήσουν.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τις μόνες μητέρες και τα παιδιά που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια περιμένοντας την επανένωση με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ενήλικοι άνδρες είναι τα πρώτα μέλη της οικογένειας που κάνουν το ταξίδι στην Ευρώπη, με την υπόλοιπη οικογένεια να ακολουθεί αργότερα. Αλλά με το κλείσιμο των συνόρων του 2016 και την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, άλλα μέλη της οικογένειας καθυστερούν στις χώρες διέλευσης από όπου πρέπει να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση με τους αγαπημένους τους – μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί από 10 μήνες έως και δύο χρόνια.

«Βλέπουμε μόνες μητέρες και παιδιά που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία και δεν έχουν δει τους συζύγους και πατέρες τους για μήνες ή και χρόνια», δήλωσε η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF και Ειδική Συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη.

«Η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης είναι αργή και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντική συναισθηματική δυσφορία και άγχος για τα παιδιά και τις οικογένειες, καθυστερώντας τους για πολλά χρόνια».

Τα περισσότερα αιτήματα επανένωσης οικογενειών προέρχονται από παιδιά και χωρισμένα μέλη της οικογένειας που είναι αποκλεισμένα στην Ελλάδα, αλλά λόγω του φόρτου εργασίας και της ανάμειξης τουλάχιστον δύο κρατών μελών της ΕΕ, η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ αργή. Το 2016, σχεδόν 5.000 αιτήματα επανένωσης οικογενειών, εκ των οποίων τα 700 από ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, έγιναν από την Ελλάδα, ενώ μόνο 1.107 αιτούντες πέτυχαν να φθάσουν στη χώρα προορισμού τους μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τα Δυτικά Βαλκάνια – κατά 60% το τελευταίο έτος από 47.000 τον Μάρτιο του 2016 σε σχεδόν 80.000 στα τέλη Απριλίου.

«Η διατήρηση των οικογενειών μαζί είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η προστασία των παιδιών, γι’ αυτό και η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών είναι τόσο σημαντική», δήλωσε η Afshan Khan. «Με τον αριθμό των αποκλεισμένων να συνεχίζει να αυξάνει, είναι υποχρέωση των κρατών μελών να αποσυμφορήσουν τις διαδικασίες ώστε οι οικογένειες να μπορέσουν να επανενωθούν το ταχύτερο δυνατόν».

Η UNICEF συνεχίζει να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ των οποίων:
Ελλάδα: υποστήριξη 11 Κέντρων Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας (μπλε κουκκίδες /blue dots) στην Αθήνα και πέντε ανοικτές τοποθεσίες σε όλη την Αττική.
Βουλγαρία: επιμόρφωση για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Αστυνομία Συνόρων, τη Διεύθυνση Μετανάστευσης και τα τμήματα προστασίας των παιδιών στις παραμεθόριες περιοχές με την Τουρκία. Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω των νεοσυσταθέντων Κέντρων Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας.
Σερβία: υποστήριξη των χώρων φιλικών προς τα παιδιά και των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.
Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: προσφορά ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά και μητέρες σε Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε Γευγελή και Ταμπάνοβτσε.
Κροατία: παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα παιδιά μέσω του φιλικού προς τα παιδιά κέντρου στο Ζάγκρεμπ.
Σλοβενία: παροχή τεχνικής υποστήριξης στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση βασικών ελλείψεων στο σύστημα παιδικής προστασίας.

Διεθνείς προτάσεις πολιτικής της UNICEF για τα παιδιά που μετακινούνται:
1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.
2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.
3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.
4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.
6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr