Βουλγαρική ρύπανση απειλεί τον παράδεισο της Κερκίνης

2 Φεβρουαρίου 201910:46
Δεκάδες τόνοι πλαστικών σκουπιδιών από την Βουλγαρία καταλήγουν κάθε χρόνο στον βυθό της λίμνης Κερκίνης, αποτελώντας ανοιχτή πληγή για έναν από τoυς δέκα υγροτόπους διεθvoύς σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως υγρότoπoι Ramsar).

Κάθε φορά που ο Στρυμόνας φουσκώνει, παρασύρει μαζί του προς την Ελλάδα, εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια, απορρίμματα και άλλα φερτά υλικά τα οποία καταλήγουν στη λίμνη. Αν και κατά καιρούς έχουν υπογραφεί διασυνοριακές συμφωνίες για τον περιορισμό των σκουπιδιών που φέρνει το ποτάμι από τη Βουλγαρία στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. 

«Πριν από περίπου ένα χρόνο μαζί με τη βοήθεια ψαράδων πραγματοποιήσαμε εξόρμηση σε όλη την περιοχή γεμίζοντας συνολικά 1.800 μεγάλες σακούλες με πλαστικά απορρίμματα. Έχουμε ήδη ενημερώσει τις βουλγάρικες αρχές και τον φορέα διαχείρισης της γειτονικής χώρας η οποία έδειξε να γνωρίζει το θέμα. Δεν έχει γίνει όμως κάτι μέχρι στιγμής. Ούτε πραγματοποιήθηκε κάποια κοινή δράση. Η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών στο Στρυμόνα, από τη Βουλγαρία είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει την περιοχή εδώ και χρόνια.

Δεκάδες τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στη λίμνη» είπε στο ethnos.gr ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης Σάββας Καζαντζίδης με αφορμή την σημερινή παγκόσμια μέρα Υγροτόπων (υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας). Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί από εθελοντές το Σάββατο ακόμη ένας καθαρισμός σε τμήμα της ακτογραμμής της λίμνης στην περιοχή του φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος.

Τα προβλήματα του υγροβιότοπου αναμένεται να θέσουν μέλη του Φορέα Διαχείρισης από κοντά το Σάββατο (02.02) και στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή κλείνοντας την διήμερη περιοδεία του στις Σέρρες.  Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι και δημιουργία Παρατηρητηρίων μετά τη σύμπτυξη αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης αλλά και η ενδυνάμωσή τους με ανακριτικές λειτουργίες. 

«Η πολιτεία δείχνει να μην εμπιστεύεται ακόμη τους φορείς διαχείρισης σε αυτόν τον τομέα. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε μία τέτοια αρμοδιότητα η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία των υγροβιότοπων» δήλωσε ο κ. Καζαντζίδης.  

Το πιο απειλούμενο είδος νανόχηνας διεθνώς ξεχειμωνιάζει στην Κερκίνη 

Παρά τα προβλήματα ρύπανσης η λίμνη Κερκίνη παρουσιάζει πολύ σημαντική ορθολογική αξία. Τα τελευταία χρόνια ξεχειμωνιάζουν οι σπανιότερες  νανόχηνες της Ευρώπης-ένα από τα πιο απειλούμενα είδη παγκοσμίως. Πρόκειται για περίπου 130-150 πουλιά τα οποία φωλιάζουν σε περιοχές της  Σκαδιναβίας και ξεχειμωνιάζουν τα τελευταία χρόνια στην Λίμνη Κερκίνη. 

Ασυνήθιστα μεγάλος για την εποχή είναι και ο αριθμός γερανών που επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο, καταγράφοντας φέτος 55 περίπου πουλιά αυτού του είδους. Ενδεικτικό είναι ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’80 παρατηρούνταν 2-3 γερανοί να ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μέχρι περίπου 75 πουλιά. 

Σημαντική δυναμική αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια και ο ορνιθοτουρισμός. Αυτός οργανώθηκε µέσω της κατασκευής παρατηρητηρίων, δίνοντας ώθηση στη φωτογραφική αποτύπωση των πουλιών σε περιοδικά, από φωτογράφους άγριας πανίδας, υψηλού κύρους.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Φορέα, ολοένα και περισσότεροι παρατηρητές πουλιών από Ελλάδα και εξωτερικό επισκέπτονται κάθε χρόνιο την λίμνη Κερκίνη. «Πριν περίπου είκοσι χρόνια υπήρχαν μόλις δύο ξενοδοχεία στην περιοχή. Σήμερα ξεπερνούν τα 12» σημείωσε ο κ. Καζαντζίδης.

(πηγή: ethnos.gr)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr