ESPA_620

4.000 έργα των ΟΤΑ έχουν απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. 144 στην ΑΜΘ

22 Μαΐου 201215:40

ESPA_620«Λόγος κενός» φαίνεται ότι είναι η πολυσυζητημένη ανάπτυξη και στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό, παρά το ότι η προώθησή της είναι μια από τις βασικές ευθύνες των ίδιων των (καλλικρατικών σήμερα, καποδιστριακών (πριν από το 2010) δήμων και των περιφερειών (νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων πριν από τον «Καλλικράτη»).

«Λόγος κενός», καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σχεδόν δύο στα τρία έργα που απεντάχθησαν ως ανενεργά (δηλαδή, έργα που είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ είτε ξεκίνησαν και σταμάτησαν με βασική ευθύνη των δημάρχων και των νομαρχών) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα από τα 8.937 ανενεργά έργα που απεντάχθηκαν τα περίπου 5.500 έργα (για την ακρίβεια 5409 ή ποσοστό 60,5%) αφορούν καποδιστριακούς δήμους και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (σ.σ.: πρόκειται για έργα προ του 2010). Στην απένταξη των έργων, προχώρησε με απόφασή του (ΑΔΑ: Β499Φ-5Φ9) ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, και μάλιστα 3 ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κουκολιάς, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων ΥΠΑΝ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας της ΕΕΤΑΑ, με θέμα «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2012-2015. Προγραμματικό Πλαίσιο», με την «εγκύκλιο που πονάει», όπως την χαρακτήρισε, «συνολικά, τα έργα που αποτάσσονται είναι προϋπολογισμού 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί τα 10,4 δισ. ευρώ· τα υπόλοιπα δεν τα ήξερε κανένας».

Όπως σημείωναν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στην ιστοσελίδα, πρόκειται ουσιασιαστικά για μια «λογιστική αποτύπωση», από όπου φαίνεται τι έχει γίνει και ποια είναι η «ουρά» (σ.σ.: ό,τι απομένει από ένα πρόγραμμα). Τα χρήματα που «περίσσεψαν», δηλάδή τα 6,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα που θα διατεθούν.
Τέσσερα τα κριτήρια απένταξης 
Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία απεντάχθησαν από το ΠΔΕ; Σύμφωνα με την απόφαση, είναι τέσσερα: 1) Έργα ενταγμένα πριν από το 2008 με μηδενικές πληρωμές για μακρά περίοδο. 2) Έργα με ποσοστό απορρόφησης (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μεγαλύτερο του 90%. 3) Έργα με τελευταίο έτος εγγραφής πριν από το 2007 και ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μικρότερο του 50%. 4) Παλαιότερα έργα εγγεγραμμένα την περίοδο 2007-2010, με ετήσιες πιστώσεις μικρότερες των 5.000 ευρώ. 
Οι «πρωτιές» 
Πρώτη στην… απένταξη έργων είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 752 ανενεργά έργα, και ακολουθούν η Περιφέρεια Ηπείρου με 577 και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 452 ανενεργά έργα. Από τα υπουργεία, ξεχωρίζουν οι περίπου 625 επιχορηγήσεις του Εργασίας σε δημοτικές και αναπτυξιακές εταιρείες που εδόθησαν (αλλά δεν πάρθηκαν ή πάρθηκε μέρος αυτών) για τη συνέχιση λειτουργίας – νέα δημιουργία κοινωνικών δομών σε δήμους, π.χ., δομών φύλαξης νηπίων και παιδιών, μονάδων κοινωνικής μέριμνας, παιδικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ). 
Τα απενταγμένα έργα
Τα απενταγμένα έργα της Αυτοδιοίκησης Σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου Ανάπτυξης τα έργα που βγήκαν εκτός ΠΔΕ και αφορούν -άμεσα ή έμμεσα- στους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ΟΤΑ ανέρχονται σε: 144 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 298 στην Περιφέρεια Αττικής 132 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 138 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 240 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 577 στην Περιφέρεια Ηπείρου 452 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 181 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 752 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 158 στην Περιφέρεια Κρήτης 251 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 397 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 298 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ΣΥΝΟΛΟ: 4.018

Τα έργα που απεντάχθησαν αφορούν σε: δημιουργία μονάδων προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σχεδιασμό για τα σκουπίδια, έργα αποχέτευσης, βιολογικούς καθαρισμούς, ανάπλασεις ΧΥΤΑ και παραλιών, αντιπλημμυρικά έργα, βελτιώσεις σε εθνική – επαρχιακή δημοτική – αγροτική οδοποιία, επέκτασεις λιμένων, αγκυροβόλια, αναπλάσεις πλατειών, ανακατασκευές – βελτιώσεις κτηρίων, βελτιώσεις υποδομών για πρόσβαση ΑμεΑ, διαδικτυακά κέντρα πρόσβασης στους δήμους, σχολικές βιβλιοθήκες, κατασκευή-επεκτάσεις σχολείων και ιατρείων, προμήθεια – εγκατάσταση – επέκταση πληροφοριακών συστημάτων εξυπηρέτησης πολιτών-δημοτών, βελτιώσεις βατότητας δασικών δρόμων, σημάνσεις – διάνοιξη δασικών αντιπυρικών οδών, βελτίωση – αξιοποίηση – διαχείριση βοσκοτόπων, δαπάνες για εκτός μετακίνησης έδρας υπαλλήλων κτλ. Τα απενταγμένα έργα των

Το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει κάποιες ανάγκες για την επανένταξη των έργων αυτών στο ΠΔΕ: θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το -προς υποψήφιο για… επανένταξη- έργο έχει εξαντλήσει «κάθεδυνατότητα ένταξής του σε κάποιο άλλο συγχρηματοδοτούμενοπρόγραμμα, και εφόσον καλύπτονται ιδιαίτερα σημαντικές καιιεραρχημένες ανάγκες ή υποχρεώσεις».
Πηγή:aftodioikisi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr