Τη μακρά ιστορία του ευ συνεταιρίζεσθαι συνεχίζει ο ΑΣ Ξάνθης «Η ΕΝΩΣΗ» που σύστησε Ομάδα Παραγωγών Δημητριακών και την ενέταξε στο Μέτρο 9.
Η Ομάδα έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, την Ομάδα Καπνού και την Οργάνωση Παραγωγών Φρούτων, επιδιώκοντας τη δυναμική και την εξωστρέφεια των προϊόντων, μέσα από την αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας της ΕΝΩΣΗΣ.
Τα προϊόντα είναι καλαμπόκι ζωοτροφικό, κριθάρι ζωοτροφικό και ζυθοποιίας, σιτάρι σκληρό και μαλακό. Η oμάδα αριθμεί 20 άτομα, όλα μέλη του συνεταιρισμού και στόχος, σύμφωνα με τον Μάνο Σαραντίδη, διευθυντή ΑΣ Ξάνθης, είναι η διεύρυνση της ομάδας, η αύξηση της παραγωγής και της αξίας της.
Με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, το 2019 στην Ξάνθη καλλιεργήθηκαν 57.600 στρέμματα αραβοσίτου, 63.485 λοιπά σιτηρά όπου κυριαρχεί το μαλακό σιτάρι και ακολουθεί με διαφορά το κριθάρι. Το σκληρό σιτάρι εκτείνεται σε μόλις 5.300 στρέμματα στον νομό. Ο μέσος όρος της συνολικής ποσότητας για την τριετία 2015-2017 είναι 1.200 τόνοι. Ο κ. Σαραντίδης σημειώνει ότι διακινούν ποσότητες και μη μελών του συνεταιρισμού και εξηγεί πως η Ομάδα μέσω του Μέτρου 9 επιδιώκει τη συσπείρωση των παραγωγών.
«Να αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών. Επίσης, μέσω των οικονομιών κλίμακας να μειωθεί το κόστος παραγωγής είτε με την κοινή χρήση υλικοτεχνικών υποδομών είτε με τη συλλογική προμήθεια γεωργικών εφοδίων».
Προσθέτει, δε, τη δημιουργία δράσεων προσαρμογής των προϊόντων στις απαιτήσεις της αγοράς, τη συγκέντρωση ή από κοινού διάθεση της προσφοράς στην αγορά, καθώς και τη διευκόλυνση διαδικασιών καινοτομίας. Αποτιμώντας το καλλιεργητικό προφίλ του νομού, ο κ. Σαραντίδης σημειώνει πως στο καλαμπόκι παρατηρείται φθίνουσα πορεία εξαιτίας του κόστους παραγωγής, ενώ, ταυτόχρονα, το βαμβάκι καταλαμβάνει στρέμματα από το καλαμπόκι. «Σε άνοδο βρίσκεται το κριθάρι ζυθοποιίας και γενικότερα η συμβολαιακή γεωργία με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης.
Η τάση είναι πολλοί παραγωγοί είτε πρόκειται για σκληρά ή μαλακά σιτάρια, είτε για ενεργειακά, να επιλέγουν τη συμβολαιακή γεωργία, ώστε να γνωρίζουν το εισόδημά τους και να ελέγχουν το κόστος παραγωγής», καταλήγει.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;